Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za štovatelje Gospe Kondžilske u Sesvetskoj Sopnici

Zagreb (IKA)

Prva ovogodišnja duhovna obnova za članove molitvenih zajednica „Štovatelji Gospe Kondžilske“ održana je u Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba u nedjelju 23. veljače o temi “Kršćanin, svjedok Kristov ili promatrač”.

Duhovnoj obnovi prethodilo je zajedničko euharistijsko slavlje koje je s mjesnom župnom zajednicom predvodio fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar i voditelj duhovne obnove. Duhovna obnova namijenjena je članovima molitvenih zajednica iz zagrebačkih župa koji se povremeno okupljaju te molitvom, duhovno-meditativnim sadržajima i konkretnim djelima ljubavi pronose i svjedoče slavu i čast Gospe Kondžilske, župa Komušina u Bosni i Hercegovini.

Na kraju misnog slavlja okupljene je pozdravio župnik domaćin i gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu fra Zdravko Dadić, iskazavši radost zbog zajedničke pretkorizmene duhovne obnove osvjedočenih članova molitvenih zajednica s područja Zagreba i što su za domaćine svoga duhovnog okupljanja opet izabrali franjevce Bosne Srebrene u Zagrebu.

U uvodnom predavanju fra Stipo je razmatranje temeljio na biblijskom odlomku iz Ivanova evanđelja 1, 29-34 u kojem Ivan Krstitelj na Jordanu susreće Isusa i okupljenom narodu naviješta i svjedoči da je on uistinu Sin Božji i pravi Bog. To znači da i mi Boga možemo susresti i svjedočiti u svom svakodnevnom životu. Naglasio je da Bog svakom čovjeku daje vrijeme potrebno za taj susret: „Bog daje vrijeme koje ti je potrebno da se susretneš s njime. On se ne ljuti što si često spor, što ne želiš, što nemaš volje. On je strpljiv i on te čeka. Daje ti i vrijeme za obraćenje. Vrijeme je u tvojim rukama, ti s tim vremenom raspolažeš.“ Jedno od ljepših, milosnih vremena za kršćanina jest vrijeme korizme, koje nam uskoro dolazi, rekao je fra Stipo i potaknuo okupljene da iskoriste predstojeće milosno vrijeme korizme i da u njemu budu apostoli nade, jer suvremeni svijet upravo takve osobe i kršćane treba, one koji neće biti samo puki „promatrači“, nego istinski svjedoci i navjestitelji Isusa Krista, njegovih riječi i djela, a kao izvrsni primjer naveo je njegova preteču Ivana Krstitelja. Nakon razmatranja te kraće stanke, uslijedila je diskusija i izmjena međusobnih razmišljanja na zadano Evanđelje i razmatranje duhovnika. 

Duhovna obnova završena je zahvalom voditelja molitvene zajednice „Štovatelji Gospe Kondžilske” Luke Martića voditelju Karajici na poticajnim riječima i razmišljanjima te ih sve pozvao na zajedničku druženje u kriptu župne crkve uz okrepu koju su pripremili sudionici obnove u suradnji s domaćinima franjevcima.