Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe kandidata za đakonat u Ludbregu

Ludbreg (IKA/TU)

Duhovne vježbe četvorice kandidata Đakovačko-osječke nadbiskupije za primanje svetog reda đakonata održane su od 8. do 13. listopada u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Domagoj Brkić iz Župe svete Katarine, djevice i mučenice u Nijemcima, Antonio Ihaz iz Župe sv. Martina biskupa u Strizivojni, Antonio Pekić iz Župe Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli i Vladimir Sabo iz Župe Uzvišenja svetog Križa u Ladimirevcima duhovne vježbe započeli su 8. listopada u večernjim satima zazivom Duha Svetoga i uvodnim razmatranjem. U zajedništvu sa svojim duhovnikom i voditeljem duhovnih vježbi vlč. Stjepanom Matezovićem te župnikom u Ludbregu vlč. Kristijanom Stojkom, kandidati su sudjelovali na nedjeljnoj misi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Nakon euharistije ih je u Pastoralnom centru posjetio varaždinski biskup Bože Radoš, koji se pridružio bratskom stolu za ručkom te darivao kandidate knjigom.

Kroz petodnevne duhovne vježbe budućim đakonima približena je narav službe đakonata počevši od Kristovih učenika, apostola, čije je poslanje bilo upravo služenje drugima, što đakonat po sebi i zahtjeva. Kroz razmatranje osobe apostola kandidati su potaknuti na dublje promišljanje i bolje razumijevanje Isusove pedagogije i crkvenost službe koju očekuju primiti i vršiti u krilu Crkve. Kao uzor služenja u predanosti, požrtvovnosti i ljubavi, u ovim duhovnim vježbama stavljena je kao uzor Sveta obitelj, prvenstveno sveti Josip.

Duhovne vježbe zaključene su svečanim euharistijskim slavljem u kapeli Pastoralnog centra sv. Marka Križevčanina. Tijekom tog slavlja, pred svojim duhovnikom kandidati su izrekli ispovijest vjere i zakletvu vjernosti pri preuzimanju službe na koju se spremaju svetim redom đakonata. Povratkom u Đakovo svoju su buduću službu posvetili trajnom zagovoru Blažene Djevice Marije hodočašćem Žalosnoj Gospi u Dragotin.