Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za svećenike Otočkog i drugih dekanata

Đakovo (IKA/TU)

U Otoku su od 12. do 14. svibnja održane duhovne vježbe za svećenike Otočkog dekanata i zainteresirane iz drugih dekanata Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom prof. dr. Ivice Raguža iz Đakova.

Odazvala su se trinaestorica svećenika iz Otočkoga dekanata i s područja nadbiskupije. Dnevni program obuhvatio je razmatranja, srednji čas i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, a završetak duhovnih vježbi obilježilo je svečano misno slavlje koje je vodio prof. dr. Raguž, uz koncelebraciju domaćeg župnika i dekana Otočkog dekanata preč. Antuna Kneževića te ostalih sudionika duhovnih vježbi.

U uvodnom dijelu dr. Raguž  govorio je o ulozi svećenika u crkvenom i vjerničkom životu, a u homiliji je istaknuo: „Okupili smo se da promotrimo kakve su naše duše, da molimo za njih, da vi molite i za naše i za svoje duše. Čuli smo danas kako nam psalam upućuje tri poziva: Hvaliti Gospodina u svako doba – to može samo onaj tko je istinski sluga Gospodnji, moramo biti ponosni što pripadamo Gospodinu. Čuli smo i  da je Gospodin u visinama i da gleda odozgo. Visine su sveci, visine se kriju u poniznosti i skromnosti. To su osobine svetaca i oni su dragi Gospodinu. I treće, Gospodin podiže iz prašine ubogog i iz gliba vadi siromaha.  Gospodin nas može podići ako budemo ubogi, skromni i siromašni, zahvalni na svemu što nam daruje i zato ga trebamo slaviti.“

U osvrtu na ulomak iz Djela apostolski, prof. Raguž osvrnuo se na izbor Matije za upražnjeno mjesto apostola i rekao: „Vrlo neobičan način! Jest, ali Gospodin može progovoriti na različite načine –  izvanjski i iznutra. Može to biti preko apostola, po anđelima, preko prirode, a, eto, i po kocki kako je pozvao Matiju. Može progovoriti preko savjesti, može se očitovati u snu. Mnoštvo je mogućnosti, samo treba slušati i čut ćemo Gospodina.“

Na završetku homilije, a upućujući na evanđeoski ulomak, propovjednik je uputio: „Evanđelje nas poziva na ljubav prema Gospodinu i ljubav jednih prema drugima. Čudesno je dostojanstvo koje nam daruje Gospodin. Gospodin je prijatelj čovjeku, on postaje ponizan i ubog samo da spasi nas.  Ali i mi moramo zauzvrat nešto pružiti. Ne možeš biti Kristov prijatelj ako ne slušaš njegove zapovijedi, a to se u prvom redu odnosi na nas svećenike, a onda na sve ostale. Gospodin nas poziva da svi međusobno budemo prijatelji i poručuje nam: Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas!, završio je voditelj duhovnih vježbi.

Po završetku misnog slavlja dekan Knežević zahvalio je voditelju, prof. Ragužu, svim svećenicima koji su se odazvali i svim vjernicima koji su se okupili na misnom slavlju.