Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za žene uz razmatranja o Duhu Svetom

Đakovo (IKA/TU)

„Duh svjedoči našem duhu da smo djeca Božja“ bila je tema duhovnih vježbi za žene, koje su u organizaciji Doma duhovne pomoći milosrdnih sestara sv. Križa održane u samostanskoj kući Betanija u Đakovu od 10. do 12. siječnja.

Okupilo se 20 žena iz Zagreba, Sesveta, Slavonskog Broda, Vrbove, Vinkovaca, Ivankova, Vukovara, Županje, Starih Perkovaca, Đakova, Subotice. Tema o Duhu Svetom ujedinila ih je u poseban doživljaj zajedništva, napose završnog dana s obnovom krsnog saveza, gdje su se sudionice povezale kroz tzv. kumstva, što im omogućava da ostanu povezane i nakon duhovnih vježbi.

U skladu s temom duhovnih vježbi, s. Monika Hančić vodila je razmatranja o Duhu Svetom, ali to nije ostalo samo na produbljivanju znanja o Duhu Svetom, nego se kroz razne molitvene oblike tražilo iskustvo susreta s Duhom Svetim. Tome su pogodovala šutnja, ispovijed i euharistijska slavlja, kao i klanjanje Presvetom, koje se je drugog dana odvijalo i po noći.

Sudionice su osobito doživjele povezanost s redovnicama. Radosno su pozdravile što su novakinje uz tamburicu vodile jedno klanjanje i što su mogle sudjelovati na pjevanim Jutarnjim hvalama i misi u samostanskoj crkvi. Također su bile vrlo zahvalne za brigu za njih, posebno za objede koje im je priređivala ekipa volonterki.

U slavlju rastanka posebno je sve obogatilo svjedočanstvo što je tko od njih doživio tih dana. Mnoge su isticale kako su željele i tražile tišinu i povučenost od svagdanjih obaveza i da im je jako odgovarala šutnja i klanjanje, napose ono po noći. Više njih naglasilo je kako im je ispovijed bila posebno snažan doživljaj. Razmatranje o ulozi Duha Svetoga pomoglo im je shvatiti vrijednost krštenja te su sve sudionice zato duboko doživjele obnovu krsnih zavjeta pred Presvetim na blagdan Isusova Krštenja.

Ključne riječi:
duhovne vježbe žene đakovo