Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovni susret roditelja ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu

Zagreb (IKA)

Duhovni susret roditelja ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu, obitelji hrvatskih stradalnika, hrvatskih branitelja i mučenika u nedjelju 1. listopada okupio je brojne stradalnike i hrvatske branitelje u svetištu Majke Božje Remetske u Zagrebu.

Susret je održan pod geslom iz misli sv. Male Terezije „Ja sam samo nemoćno i slabo dijete, ali upravo moja slabost daje mi smionosti da sebe darujem kao žrtvu Tvojoj ljubavi, o, Isuse“.

Nakon blagoslova bijelih ruža koje su darivala djeca vjernicima na spomen ubijenoj djeci, pročitana su imena ubijene djece iz nekoliko županija. Misnom slavlju predsjedao je upravitelj župe i svetišta o. Zlatko Pletikosić, uz priora o. Iliju Živkovića i župnog vikara o. Iliju Tipurića. O. Pletikosić je u propovijedi istaknuo da je povjerio ubijenu djecu za vrijeme hodočašća sv. Tereziji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica iz njezine Francuske. „Molili smo za sve vas, naše župljane, hodočasnike i osobito za vas naše današnje hodočasnike, hodočasnike Majci Božjoj Remetskoj, Najvjernijoj Majci, Zagovornici Hrvatske, Ljekarnici Nebeske i sv. Maloj Tereziji, kako ju rado i od milja zovemo o njezinom 150. rođendanu i 100, obljetnici proglašenja blaženom. Za dvije godine Crkva i Karmel, mi, slavit ćemo i 100. obljetnicu njezina proglašenja svetom“. Nadalje je o. Pletikosić podsjetio da u rodnoj kući, danas i crkvici sv. Terezije na vratima bračne sobe u kojoj je i bračna ložnica svetih roditelja Male Svetice i ostalih osmero djece, pročitali smo sljedeće važne riječi: „Na ovom su se mjestu susretali život i smrt. Na ovom se mjestu učilo povjeravati Božjoj providnosti.“

„Nije li prije svega naš život mjesto susreta života i smrti? Nije li naš život mjesto – škola – vježba povjerenja i povjeravanja Božjoj providnosti? Naš život i naše okruženje. Tako je bilo 90-tih, tako je i danas i uvijek će biti, za onog čovjeka i kršćanina koji ovu školu želi polaziti i učiti te napredovati i ostvarivati se, i ostvarivati dobro. A sve i uvijek u Bogu, i za bližnjega. U vašim i našim životima, i prostorima, tih 90-tih susretali su se život i smrt, učilo se onda i učimo danas povjeravati se Božjoj providnosti: pri rađanju, pri umiranju, pri gubljenju i pri dobivanju, pri dobivanju novog života i pri gubljenju zemaljskog života, ali u isto vrijeme rađanju naše slobodne Domovine, i rađanju života vječnoga.

Neka nas riječi sv. Terezije: ‘Svoje ću nebo provesti čineći dobro na zemlji’ i ‘Sipat ću kišu ruža (milosti) s neba’ podsjete na to da i naši pređi, kao naša braća i sestre, očevi i majke, rođaci, djeca koji su kroz stoljeća živjeli i davali živote i zdravlje, davali dio i cijele sebe, za nas danas, i za našu slobodu, te također naši branitelji, a tu ubrajam i naše male duhovne branitelje, djecu, ubijenu u obrambenom Domovinskom ratu, kao i ostalim ratovima i nemilim događajima, prate i zagovaraju odozgor, te tako sipaju obilje milosti na nas danas, učenike Kristove, učenike života, i napretka svake vrste, najprije napretka srca, duše, onda, velim i svakog drugog leta ili puzanja, ali uvijek pomicanja naprijed“, poručio je župnik Pletikosić.

Nakon što su prvi put pročitana imena i prezimena ubijene djece, istaknuto je da to treba biti Nacionalni spomendan na ubijenu djecu. Iako nije još formalno, a već peti put se organizira u Remetama. Već su upućivani prijedlozi Hrvatskom saboru i HBK da zajednički proglase blagdan sv. Male Terezije Nacionalnim spomendanom na ubijenu djecu, tako da se zlo ubojstva ne ponavlja. Susret je okupio brojne roditelje ubijene djece, stradalnike obrambenog Domovinskog rata, hrvatske branitelje od Dubrovnika, Makarske, Šibenika, Zadra, Banovine, Slavonije do Vukovara, zapravo cijele Hrvatske i dijela BiH.

Poslije mise na zajedničkom okupljanju koje je koordinirao Ivan Pavić, posebne zahvale upućene su onima koji pomažu skup a međi inima je prvi Marinko Soče, te karmelićanima na čelu s njihovim župnikom i priorom, a posebna zahvala upućena je o. Iliji Tipuriću koji je već jedanaestu godinu uz duhovne susrete hrvatskih branitelja i drugih stradalnika u remetskom svetištu. Za neumornim traganjem za istinom, skrbi za obitelj i osobe u nevolji s naglaskom za rad s roditeljima ubijene djece, posebni apostolski blagoslov pape Franje udijeljen je doc. dr. Jadranki Pavić, suradnici Glasa Koncila. Na pergameni, apostolski blagoslov uručio joj o. Tipurić. Ujedno je Glas Koncila od samih početaka suorganizator duhovnih braniteljskih susreta u Remetama, a ove godine darovao je više stotina bijelih ruža koje su vjernici ponijeli na spomen nevio ubijenoj djeci u obrambenom Domovinskom ratu.