Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno čitanje Evanđelja po Luki

Zagreb (IKA)

U izdanju Glasa Koncila objavljen je prijevod druge knjige u nizu Duhovno čitanje Svetoga pisma – »Evanđelje po Luki« (u dva sveska).

U njemu biblijski stručnjak Alois Stöger temeljito i razumljivo suvremenome čitatelju razrađuje središnju poruku Lukina evanđelja: »Isus djeluje u sili Božjoj. Njegovo je djelo pojavak Boga. Proizlazi iz molitve, iz razgovora Sina s Ocem koji mu je sve predao: moć i nauk. Iz ovog sjedinjenja s Bogom Isus zadobiva mudrost, odlučnost u izboru učenika, slavu Božjega sinovstva u krštenju, preobraženju i uskrsnuću.« Stögerovo tumačenje Isusova lika i djela u Lukinom evanđelju može izvrsno poslužiti za produbljenje osobnoga odnosa sa Sinom Božjim.

»Duhovno čitanje Svetoga pisma« niz je knjiga koje donose tumačenje biblijskih tekstova, koji su izvor i temelj kršćanskoga vjerovanja, na nov način. Naime, nije dovoljno samo čitati ili čuti riječ Božju. Valja je i razumjeti. To je bio cilj i povod njemačkoj izdavačkoj kući »Patmos Verlag«, u duhu Drugoga vatikanskoga koncila ponuditi puno širemu krugu čitatelja takvo tumačenje Svetoga pisma (znanstvenih je već bilo puno) da ono postane svakodnevna duhovna hrana vjerniku. Tumačenja su priredili stručnjaci za Sveto pismo, egzegeti, kako ona ne bi bila proizvoljna. Tekstovi žele pomoći čovjeku ne da se služi riječju Božjom, nego da postane njezin služitelj i da tako obogati svoj duhovni život.