Budi dio naše mreže
Izbornik

KS objavio Apostolsko pismo „Desiderio desideravi“ pape Franje

Zagreb (IKA)

U izdanju Kršćanske sadašnjosti iz tiska je izišao prijevod Apostolskog pisma „Desiderio desideravi“ o liturgijskoj formaciji naroda Božjeg, koje je papa Franjo objavio 29. lipnja 2022., na svetkovinu sv. Petra i Pavla.

Papa u pismu podsjeća na ljubav Presvetog Trojstva prema ljudima, i poziva cijelu kršćansku zajednicu na razmišljanje o liturgiji. „Ovim pismom jednostavno želim pozvati cijelu Crkvu da ponovno otkrije, čuva i živi istinu i snagu kršćanskoga slavlja“ (br. 17).

Desiderio desideravi su Isusove riječi kojima počinje izvješće o Posljednjoj večeri u Evanđelju po Luki (22, 15); na hrvatskom: Svom sam dušom čeznuo ovu pashu blagovati s vama prije svoje muke.

„Na toj večeri nitko nije zaslužio mjesto; svi su bili pozvani, ili bolje rečeno privučeni, Isusovom žarkom željom da s njima blaguje taj Vazam. On zna da je on Vazmeno janje, on zna da je on Vazam. Moramo biti prisutni na toj večeri, moramo moći čuti njegov glas, blagovati njegovo tijelo i piti njegovu krv. Mi ga uistinu trebamo. U euharistiji i u svim sakramentima zajamčena nam je mogućnost susreta s Gospodinom Isusom; zajamčeno nam je da možemo biti dohvaćeni snagom njegova Vazma“, kaže Papa.

„Darovano nam je vazmeno otajstvo; stoga dopustimo da nas čuva želja koju Gospodin i dalje gaji: da s nama blaguje Vazam, pod pogledom Marije, Majke Crkve“, zaključuje Sveti Otac apostolsko pismo.