Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije

Mali Lošinj (IKA)

Bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije četvrte i pete godine formacije imali su duhovno-formativni susret u Domu sv. Martina na Malom Lošinju od 21. do 26. kolovoza.

Susret su pripremili i vodili preč. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu i vlč. Toni Potrebić, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

U sklopu susreta, kroz raznovrsne susrete i radionice, obrađivana je tema svećeničkog celibata na temelju enciklike pape sv. Pavla VI. Sacerdotalis caelibatus. 

Četrnaestorica bogoslova promišljala su o različitim aspektima stvarnosti celibata, kao i o teološkim razlozima koji potvrđuju njegovu vrijednost kako kroz povijest, tako i u današnjem vremenu. Preostalo vrijeme bogoslovi su provodili u međusobnom druženju, kupanju te sportu.

U četvrtak, 24. kolovoza, na blagdan sv. Bartola, apostola, i spomendan blaženoga Miroslava Bulešića, mučenika, bogoslovi su pohodili župnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju, gdje je misu predslavio vlč. Toni Potrebić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Nakon mise, bogoslovi su ostali na zajedničkom objedu i druženju uz pjesmu u prostorijama župe.

Duhovno-formativni susret prilika je za bolje međusobno upoznavanje bogoslova Zagrebačke nadbiskupije i dijeljenja razmišljanja o pojedinim temama koje se tiču svećeničkoga života. Osim toga cilj ovogodišnjeg susreta bio je upoznavanje i prepoznavanje celibata kao jednog od ideala svećeničkog života.