Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno-ljetni susret za osobe s invaliditetom u Ludbregu

Ludbreg (IKA)

Desetak osoba s invaliditetom, od kojih je većina s intelektualnim teškoćama te isto toliko volontera sudjelovalo je na duhovno-ljetnom susretu za osobe s invaliditetom od 9. do 11. srpnja ove godine u Ludbregu. Podršku susretu dao je i varaždinski biskup Josip Mrzljak pridruživši im se posljednjeg dana u neformalnom druženju.

Prvi je to takav susret koji je organiziralo Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije na čelu s povjerenikom vlč. Leonardom Šardijem. Vlč. Šardi izrazio je zadovoljstvo ovim projektom i plodovima koji su iz njega izrasli: veliko zajedništvo, radost, smijeh te želja sudionika da ovaj susret potraje još koji dan. Na ideju za ovaj projekt, kako je rekao, došao je nakon jednog hodočašća u Lurd s osobama s invaliditetom gdje je mogao vidjeti koliko njima znači na pet dana biti odvojen od neke svoje okoline i bez svojih roditelja, kako su u tom vremenu duhovno rasli na njima prilagođen način. Isto se događalo i u Ludbregu.

„Sudionici su imali priliku upoznati Krista na sebi primjeren način, ali istovremeno vidjeti da nisu sami, nego da upravo u Crkvi je njihovo mjesto u središtu“, poručio je vlč. Šardi.

Uz vlč. Šardija voditeljica ovog duhovnog programa bila je i prof. defektologinja Ivana Peček koja naglašava važnost uključivanja osobito mladih ljudi u ovaj projekt. „Ovo je zapravo jedan put da se mladi uključe u život osoba s invaliditetom, da stave ispred sebe drugu osobu i na taj način izgrađuju svoju osobnost i da nauče živjeti s drugima koji su malo „različiti“ od njih.“

Na susretu u ludbreškom Pastoralnom centru sudionici su, kroz prilagođene kateheze, promišljali o sakramentima ispovijedi i euharistije, posjetili su Udrugu za osobe s invaliditetom “Ludbreško sunce”, svaki dan slavili misu te, kroz igru, pjesmu i molitvu, gradili zajedništvo.

Podršku ovom duhovno-ljetnom susretu za osobe s intelektualnim teškoćama dao je i varaždinski biskup Josip Mrzljak pridruživši im se posljednjeg dana u neformalnom druženju. Kako je biskup rekao, i nema nekog velikog iskustva s osobama s invaliditetom, ali je uvidio da je ovakav pastoral itekako potreban. „Čovjek ne bi pomislio koliko osoba s invaliditetom zapravo ima u biskupiji, tek ih otkrivamo i okupljamo zajedno. Osamljeni su i u obiteljima, one kao da ih skrivaju“, poručio je biskup Mrzljak te tim obiteljima uputio riječi ohrabrenja i poziv. „Neka se jave, neka dođu, neka im učine život radosnijim, neka se ne boje pokazati dijete koje možda ima neki hendikep, jer oni imaju određene sposobnosti do kojih mi možda ne možemo doprijeti, a oni mogu doživjeti svoju vjeru na jedan poseban način. Rekao bih da, pomažući njima, najlakše možemo zaslužiti Nebo“, poručio je biskup Mrzljak.

Susret u Ludbregu završio je svečanim euharistijskim slavljem kojem su se pridružili roditelji i udomitelji sudionika osoba s invaliditetom.