Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvadeseta je obljetnica smrti istaknutoga kapucina dr. fra Tomislava Janka Šagi Bunića

Zagreb (IKA)

Istaknuti hrvatski kapucin, profesor i teolog dr. fra Tomislav Janko Šagi Bunić umro je 21. srpnja 1999. godine u zagrebačkom kapucinskom samostanu sv. Mihaela. Provincijal kapucina fra Jure Šarčević u razgovoru za Hrvatski katolički radio istaknuo je da je dr. Šagi Bunić bio silno učen čovjek, ali istodobno blizak konkretnom malom čovjeku.

Dr. Šagi Bunić bio je profesor na zagrebačkome Katoličkom bogoslovnom fakultetu, ali i čovjek koji je bio nadaleko poznat po spisateljskom radu i po mnogim drugim djelima i inicijativama. On je svu svoju teologiju i svoj rad promatrao kao služenje ljudima, kao blizinu čovjeku. Projekt na kojemu je radio posljednjih dvadeset godina života nazvao je „civilizacijom ljubavi“, o tome je pisao, govorio, promicao, molio, podsjetio je provincijal Šarčević. Posvjedočio je da je s dr. Šagi Bunićem živio dvadesetak godina, a posljednjih deset godina u istoj kući i da je od njega naučio više nego od svih profesora i učitelja koje je imao.

Provincijal Šarčević naveo je i poveznicu dr. Šagi Bunića s papom Franjom: „Da je danas živ i da je imao priliku biti svjedokom onoga što naučava papa Franjo doista bi bio sretan. Papa Franjo često govori o sućuti, nježnosti, milosrđu, a fra Tomislav je bio jedan od učitelja i preteča upravo toga nauka. Često je znao reći da su naše društvo i Crkva previše patrijarhalni, a Crkvi je posebice danas potrebna blizina, sućut, nježnost, ono što je Isus bio sa svima koje je susretao. To je dr. Šagi Bunić bio tijekom života i to je želio prenijeti nama, svojoj braći i cijeloj Crkvi“.

Provincijal Šarčević najavio je da će se jubilarna 20. obljetnica smrti dr. Šagi Bunića obilježiti 19. i 20. listopada znanstvenim kolokvijem koji će se organizirati u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. „Tim simpozijem želimo posvijestiti ono što je fra Tomislav bio, što je naučavao i kako je postupao. To je put Crkve, put Drugoga vatikanskog koncila kojega smo svi mi pozvani živjeti i ostvarivati u ovo naše vrijeme koje nam je Providnost dodijelila“, izjavio je provincijal Šarčević.