Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvogodišnje financijsko izvješće Dubrovačke biskupije

Zagreb (IKA)

Dubrovačka biskupija objavila je 31. prosinca, kao što je već ranije najavljeno, dvogodišnje financijsko izvješće za 2019. i 2020. godinu s izdvojenim financijskim stanjem na dan 31. 12. 2021.

Na samom početku izvješća nalazi se prigodno pismo apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinića s naglaskom na iskustvo sinodalnosti u upravljanju Dubrovačkom biskupijom koje je oblikovalo njega kao čovjeka i pastira. Nadbiskup Uzinić zahvaljuje svima koji su za njegove službe zajedno s njim, ulažući sebe, svoje talente, znanje i materijalna dobra, radili na izgradnji i razvoju biskupijske zajednice. Naglašava i da osobno vjeruje da je to put kojim je Crkva 21. stoljeća pozvana ići – dijeleći međusobno odgovornost u zajedničkom poslanju. Upravo unutar življenja sinodalnosti nalazi se temeljni razlog za objavom financijskih izvješća, kako bi se vjernici što kvalitetnije informirali, a posljedično i uključili u sve segmente života Crkve.

U poglavlju „Financijski pregled“ sažeto su predstavljene pastoralne, društvene i ekonomske okolnosti u kojima se biskupija nalazila u proteklom razdoblju. Dat je kratak osvrt na veće investicijske projekte, kao i na posljedice pandemije koronavirusne bolesti.

Pošto je dubrovački biskup Mate Uzinić imenovan riječkim nadbiskupom koadjutorom, u izvješću su pregledno prikazani financijski rezultati za posljednjih 10 godina. „Iz financijskih izvještaja vidljivo je kako Dubrovačka biskupija iz godine u godinu, uz sve svoje redovite troškove, od pastoralnih aktivnosti i Caritasa do brige za povjerenu joj imovinu i baštinu, smanjuje svoju ukupnu zaduženost“, navodi ekonom.

Velik i važan dio izvješća posvećen je izvješću rada Caritasa Dubrovačke biskupije, koji je u proteklom razdoblju imao povećan broj i korisnika i programa.

Uz financijsko izvješće kao dodatak priloženo je i izvješće neovisnog revizora, što je važan pokazatelj vjerodostojnosti izvješća Dubrovačke biskupije. Revizijski uvid utvrdio je da ovo izvješće istinito i fer prikazuje financijsko stanje pravnih osoba Dubrovačke biskupije.