Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekshumirani posmrtni ostaci iz masovne grobnice u blizini Vukovara

Vukovar (IKA)

U masovnoj grobnici u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedanaest osoba za koje je preliminarno utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata, objavilo je 30. studenoga 2021. Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Posmrtni ostaci najmanje jedanaest osoba ekshumirani su iz masovne grobnice pronađene u blizini Vukovara, na području između sela Pačetin i Bobota, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata.

Nakon što su na navedenoj lokaciji, na kojoj se nalazi ilegalno odlagalište otpada, pronađeni posmrtni ostaci pet osoba, daljnjom pretragom otkrivene masovne grobnice pronađeno je još posmrtnih ostataka, a provedenom ekshumacijom utvrđeno je da se radi o najmanje jedanaest osoba.

Slijedi antropološka obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka, nakon čega će biti poznato više detalja, a potom i proces identifikacije DNK analizom, o čijim će nalazima biti pravodobno obaviještene obitelji, kao i cjelokupna javnost.

Nastavlja se pretraga terena na kojem je pronađena ova masovna grobnica, što je rezultat međuresorne suradnje svih nadležnih tijela uključenih u proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1853 osobe iz Domovinskoga rata, od kojih je njih 520 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a 386 osoba nestalih je i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru.