Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski patrijarh poziva na zajedništvo

Istanbul (IKA)

Počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. Pozvao je na zajedništvo u suočavanju s pandemijom koronavirusa, prenosi Kathpress 20. ožujka.

U sjedištu Carigradskoga patrijarhata na Fanaru u Istanbulu patrijarh je zahvalio svim njegovateljima, zdravstvenim djelatnicima, znanstvenicima i svima koji djeluju u borbi protiv širenja zaraze. „Riječ je o žrtvi cijeloga društva koja zaslužuje svako poštovanje i zahvalnost”, istaknuo je carigradski patrijarh, dodajući da su „naše misli i molitve sa svima njima”.

Odgovarajući na zabrinutost vjernika zbog drastičnih propisa, patrijarh Bartolomej sve je pozvao na poštovanje mjera koje propisuju državne ustanove da bi se zaustavilo širenje zaraze jer im je cilj „naša zaštita i opće dobro”. „Nije u opasnosti vjera već vjernici; nije u opasnosti Krist nego naši kršćani“, istaknuo je patrijarh. Vjera je živa i nikakvo izvanredno stanje ne može je ograničiti, no zbog izvanrednih okolnosti moraju se ograničiti susreti i velika okupljanja. „Ostanimo kod kuće, zaštitimo sebe i svoje bližnje”, apelirao je ekumenski patrijarh.

„I ova će kušnja proći, oblaci će se razići i sunce pravednosti pobijedit će ubojito djelovanje virusa. No, naši će se životi promijeniti i to nam je prilika da se promijenimo na bolje, umnožimo ljubavi i solidarnosti”, poručio je patrijarh Bartolomej.

Ključne riječi:
Bartolomej poruka