Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski patrijarh u Maršu živih u Auschwitzu

Istanbul (IKA)

U središtu ovogodišnjega tradicionalnoga okupljanja mladih iz cijeloga svijeta u zloglasnom koncentracijskom logoru je spomen židovskih žrtava iz Grčke.

Počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. sudjelovat će u četvrtak 2. svibnja u Maršu živih u Auschwitzu. Više od 10.000 mladih iz cijeloga svijeta toga će se dana okupiti u oko tri kilometra dugoj povorci koji završava u nekadašnjem koncentracijskom logoru Birkenau, kako bi se spomenuli žrtava Holokausta i pozvali na borbu protiv svih oblika antisemitizma.

U sklopu spomena na židovske žrtve iz Grčke patrijarh Bartolomej otvorit će i novi odjel muzeja u Auschwitzu. U Maršu života očekuje se i nazočnost rumunjske premijerke Viorice Dancila, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, prenosi Kathpress.

U pripravi za skup patrijarh Bartolomej I. u svom sjedištu na Fanaru primio je novoga grčkoga posebnoga izaslanika za borbu protiv antisemitizma Efstathiosa Lianosa Liantisa, izvijestila je ekumenska zaklada Pro Oriente u srijedu 24. travnja. U razgovoru patrijarh je istaknuo nužnost nadilaženja svih antisemitskih stereotipa, dodavši da pritom veliku ulogu ima kršćansko-židovska suradnja za koju se Ekumenski patrijarhat neprestano zauzima u sklopu međureligijskoga dijaloga i drugih inicijativa. Najavio je svoju spremnost da se u cijelom kršćanskom svijetu zauzme protiv „društvene bolesti“ antisemitizma kao i svih negativnih predrasuda i progona uime religije.

Ključne riječi:
Bartolomej marš života