Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenskim malonogometnim turnirom zaključena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Rijeka (IKA)

Šestim ekumenskim malonogometnim turnirom u dvorani „3. maj“ na Kantridi u subotu 25. siječnja zaključena je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja je počela 18. siječnja i odvijala se pod biblijskim geslom iz Djela apostolskih: „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 27, 18 – 28, 10).

Za razliku od prethodnih godina, turnir je započeo kraćim duhovnim programom u kojemu su se natjecateljima i okupljenoj publici obratili predstavnici Ekumenskog odbora Grada Rijeke, pastor Baptističke Crkve Giorgio Grlj i pastorica Evangeličke Crkve Melanie Ivančević.

Na tragu gesla Molitvene osmine za jedinstvo kršćana i iskustva apostola Pavla i njegovih suputnika kojima su Maltežani iskazali gostoljubivost, pastor Grlj podsjetio je okupljene na to „da se svi mi ponekad nalazimo u životnim olujama u kojima prijeti da se utopimo“. „Ponekad se drugi kraj nas utapaju i ovakvi sportski susreti pridonose tome da proširimo krug ljudi kojima u danima koji dolaze možemo biti luka utočišta, kao i oni nama“, kazao je pastor Grlj.

O ekumeni kroz prizmu malonogometne ekipe govorila je pastorica Ivančević. „Bog već 22 godine ima ekipu u Rijeci – Ekumenski odbor Grada Rijeke koja se sastoji od igrača iz Rimokatoličke, Baptističke, Makedonske pravoslavne i Evangeličke Crkve. Bog ne želi da niti jedan taj igrač (kršćanska zajednica) toliko smatra sebe posebnom i iznad drugih da to postane prepreka cijelom timu. Niti želi da sasvim zanemari svoje posebnosti, ono čime na osobit način pridonosi timu. Jedinstvo se jako dobro gradi poštivanjem različitih darova i zajedničkom igrom. Tko bolje igra napad? Neka napada, tko dobro igra krilo, neka igra krilo, tko je dobra spona između napada i obrane, neka igra centar. Tko je dobar u obrani? Neka brani. Tu dolazi do izražaja snaga i posebnost svakoga u ekipi. A ekipa se zove Crkva”, pojasnila je pastorica Ivančević.

Dodala je da je Kraljevstvo Božje „vidljivo u igri, u suživotu nas koji imamo isti duh, ali različite životne navike. Važno je igrati po pravilima Božjeg priručnika – Bibliji, koja nas uči da je fair play ljubav. I da imamo oči uprte u našeg najboljeg trenera ikada i zauvijek – Isusa Krista. Neka nas on blagoslovi i u ekumeni i danas na malonogometnom turniru“.

Prigodni duhovni program na početku turnira zaključen je zajedničkom molitvom Oče naša koju je predvodio vlč. Josip Pende.

U natjecateljskom dijelu turnira sudjelovale su momčadi: Fiume, Reful, Škovet, Padre Pio, Bulešić, Active, Sušačka gimnazija i bogoslovi Riječke nadbiskupije. Pobjednik je bila malonogometna ekipa „Reful“ kojoj je na ceremoniji završetka programa Molitvene osmine za jedinstvo kršćana dodijeljen pehar.

Program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Rijeci organizirao je Ekumenski odbor Grada Rijeke kojega čine predstavnici Katoličke Crkve, Baptističke Crkve, Evangeličke Crkve, Makedonske pravoslavne crkvene općine “Sveti car Konstantin i carica Elena“ te predstavnici Centra za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“ i udruge „Mladi za Krista“.