Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumensko slavlje na Čiovu

Trogir (IKA)

Na svetoj liturgiji na Cvjetnu nedjelju, 10. travnja, u crkvi Sv. Karla Boromejskog u Okrugu Gornjem na otoku Čiovu okupili su se zajedno grkokatolički, pravoslavni te rimokatolički vjernici iz Hrvatske i Ukrajine.

Spasiteljeva želja “Da svi budu jedno” najbolje opisuje to okupljanje na liturgijsko slavlje. Više je ukrajinskih obitelji na Čiovu našlo utočište u bijegu od strahota rata. Svi su se ujedinili slaveći Boga i moleći za svoje bližnje koji su se našli u teškim životnim okolnostima rata i progonstva.

Liturgiju je na ukrajinskom jeziku služio splitski grkokatolički župnik o. Zenjo Zastavni, koji je prisutnima uputio riječi utjehe i nade aktualizirajući liturgijska čitanja Cvjetne nedjelje-svečanog Isusova ulaska u Jeruzalem, koja pozivaju sve vjernike na radost, čak i u teškim trenucima, jer Gospod nam pokazuje kako ima moć obnoviti razrušeno, spasiti izgubljeno, pa čak i mrtve uskrisiti.

Mnogi izbjegli Ukrajinci su iskoristili priliku za ispovijed i pripremu za proslavu svetkovine Uskrsnuća Gospodnjega, svetkovine pobjede života nad smrću.