Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekvadorska Crkva spremna na suradnju za razrješenje krize

Quito (IKA)

U Ekvadoru već desetak dana traju prosvjedi protiv restriktivnih Vladinih mjera.

Stanje u zemlji je sve teže, nakon višednevnih prosvjeda, štrajkova i blokade prometnica, ekvadorski predsjednik Lenín Moreno najavio je premještaj Vlade iz Quita u obalni grad Guayaquil. Izdao je i naredbu o uspostavi policijskoga sata i militarizacije šireg područja glavnoga grada te latinskoameričke zemlje, prenosi Vatican News. Prosvjedi su reakcija na nedavnu odluku predsjednika Morena o ukidanju državnih subvencija na benzin i dizel, s ciljem oživljavanja ekvadorskoga gospodarstva. Prvi su prosvjedovali taksisti i vozači kamiona, a kasnije su im se priključili studenti i predstavnici autohtonoga stanovništva.

Crkva u Ekvadoru izrazila je svoju spremnost na suradnju kako bi se razriješile aktualne napetosti u društvu. Biskupska konferencija objavila je priopćenje u kojem podržava iskren dijalog u uzajamnom poštovanju koji će im omogućiti da nastave raditi za pravdu i solidarnost koju narod očekuje od državnih vlasti te svih društvenih i političkih aktera. Komentirajući razloge nereda, biskup Eugenio Arellano Fernández, predsjednik Ekvadorske BK, u razgovoru je za Radio Vatikan istaknuo je da je riječ o već dugo potiskivanoj situaciji. Napomenuo je također kako u Ekvadoru vlada mišljenje da je prethodna vlast imala mnogo sredstava na raspolaganju, od kojih je većina nepovratno izgubljena zbog korupcije. Nakon prijelaza s Vlade koja je imala neka obilježja diktature na permisivniju izvršnu vlast, narod organizira prosvjede, što prije nije bilo moguće, primijetio je biskup te dodao da se na to nadovezuje i stanje oskudice.

Može se ići naprijed, ali zahvaljujući kreditu Međunarodnoga monetarnog fonda koji siromašnim zemljama ponekad postavlja ponižavajuće i vrlo restriktivne uvjete, među kojima je i ukidanje subvencija na prirodna bogatstva. To je odredba na koju stanovništvo nije bilo spremno, rekao je biskup. Istaknuvši na kraju da su Ekvadorci miroljubiv narod, potaknuo ih je da nastave dalje s ljubavlju prema miru koja se učvršćuje u vlastitom domu i obitelji.

Zabrinutost za stanje u Ekvadoru izrazio je u nedjelju 13. listopada i papa Franjo: “Zajedno sa svim članovima Biskupske sinode za panamazonsku regiju, posebno onima iz Ekvadora, sa zabrinutošću pratim što se događa posljednjih nekoliko tjedana u toj zemlji. Povjeravam je zajedničkoj molitvi i zagovoru novih svetaca, i pridružujem se boli zbog mrtvih, ranjenih i nestalih. Potičem na traženje socijalnog mira, s posebnom pažnjom na najugroženije stanovništvo, siromašne i ljudska prava.”

 

Ključne riječi:
Ekvador teško stanje u zemlji