Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekvadorski biskupi: Ljudski život je iznad bilo koje političke i vjerske struje

Quito (IKA)

Nakon što je u Ekvadoru 19. prosinca prošle godine Državno povjerenstvo za pravdu odobrilo obavijesni izvještaj za početnu raspravu o reformi Kaznenog zakona, ekvadorski biskupi objavili su početkom godine priopćenje za javnost u kojem upozoravaju da se bez etike medicinska znanost pretvara u okrutnost, zakon u tiraniju, politika u korupciju i vjera u strogu i nemilosrdnu osudu.

Među temama reforme je i dekriminalizacija pobačaja u slučaju nasilja, deformacija fetusa, silovanje, incest i nesuglasne oplodnje. Razmatrat će se i o drugim pitanjima kao što su antikorupcijski zakoni, zlostavljanje životinja, borba protiv trgovine krivotvorenim lijekovima ili onih kojima je istekao rok upotrebe, te novi postupci za slučajeve rodnog nasilja. Riječ je o prilici da se o tim najosjetljivijim pitanjima raspravlja u Parlamentu, ističe se u izvještaju državnog povjerenstva, prenosi Vatican News.

Kao društvo imamo pravo dobro poznavati ta pitanja, razmišljati i raspravljati o njima. Društvene, političke, gospodarske i vjerske organizacije moraju odlučno i odgovorno preuzeti tu važnu zadaću ne ostajući na rubu rasprave kao jednostavni pasivni i ravnodušni promatrači, istaknuli su biskupi. Stoga su uputili apel svim ljudima dobre volje, pastirima Božjega naroda i obiteljima, da iznesu svoje znanstvene, etičke i zakonske razloge bez bilo kakvog fundamentalističkog stajališta društvene, političke ili vjerske prirode.

Ljudski život je iznad bilo koje političke i vjerske struje, te stavova koji su pogrešno označeni kao nazadni ili napredni, napisali su biskupi i naglasili potrebu osiguranja etičke dimenzije ljudskog života, osobito njegova dostojanstva i slobode. Crkva mora ljubiti i braniti ljudski život u svakom njegovom razdoblju, istaknuli su biskupi te objavili mali dosje u kojemu polaze od temeljne pretpostavke da molekularna biologija i genetika pokazuju da ljudski život počinje začećem.

Dvosmislenost izraza „siguran i besplatan pobačaj“ koji se odnosi na hotimični prekid trudnoće traži da se pitamo: tko ima materijalne koristi od javnih politika koje pogoduju pobačaju, primijetili su ekvadorski biskupi i podsjetili da Ustav jamči svim osobama pravo na život, te na tjelesni i psihički integritet od začeća do prirodne smrti. Rasprava će se usredotočiti na kazne za one koji krše zakon, a ne na činjenicu da je pobačaj zločin.

No, ako se ta činjenica zanemaruje, prestaje vrijediti krivnja i odgovornost, kazna i sankcioniranje. Naprotiv, potrebno je odgajati mlade na osjećajno-seksualnom području u ozračju ljubavi i međusobnog poštovanja između muškaraca i žena; promicati sudjelovanje roditelja u izradi odgojnih programa usmjerenih na poštovanje prava na život; te jamčiti sigurnost kazne za počinitelje silovanja, incesta i nasilja, zaključili su ekvadorski biskupi.

Ključne riječi:
ekvadorski biskupi pobačaj