Budi dio naše mreže
Izbornik

Elafitsko hodočašće povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima

Daksa/Jakljan/Slano (IKA)

Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik već devetu godinu organizira Elafitsko hodočašće - brodočašće povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima, pa je tako u srijedu 23. kolovoza upriličen obilazak mjesta stradanja i komemoracije na otočićima Daksi i Jakljanu kao i u mjestu Slanom.

Prva postaja, otočić Daksa, je mjesto stradanja pedeset i četvero uglednih Dubrovčana ubijenih bez suđenja u jesen 1944. godine. Među njima su bili i dubrovački svećenici i redovnici. Druga postaja bio je otok Jakljan, mjesto stradanja dvije stotine i četrnaest razvojačenih njemačkih vojnika ubijenih u proljeće 1945. godine čiji posmrtni ostaci su ekshumirani prije nekoliko godina, a treća postaja je bila Slano, mjesto stradanja četvoro mještana u jesen 1944. godine. Ukupno je riječ o 271 stradaloj osobi.

Duhovni dio hodočašća na Daksi i Jakljanu predvodio je don Miljenko Babaić, župnik u Mlinima, a u Slanom slanski župnik fra Stipan Klarić. Na spomenicima koji obilježavaju ova stradanja predstavnici vlasti i udruga položili su vijence, a svi sudionici su minutom šutnje i molitvom izrazili svoju sućut prema žrtvama.