Budi dio naše mreže
Izbornik

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata po Sloveniji

Ljubljana (IKA)

Svećenici Karlovačkog dekanata predvođeni svojim dekanom preč. Draženom Karačićem sudjelovali su 8. travnja na „Emausu“ po Sloveniji.

Prva postaja bila im je Krško, odnosno župna crkva svetog Ivana Evanđelista gdje ih je dočekao najstariji župnik u Sloveniji mons. Alfonz Grojzdek. Uz prelata Grojzdeka, koji je navršio 91. godinu života, karlovačke svećenike dočekali su vlč. Matej Gnidovec, župnik Majke Božje žalosne u Leskovaru i jerej Mihajlo Hardi, župnik grkokatoličke župe svetog Mihaela u Ljubljani.

Slijedio je posjet Zavodu Svetog Stanislava u Ljubljani gdje ih je dočekao ravnatelj Zavoda Anton Česen, koji ih je upoznao s poviješću i djelatnostima Zavoda. Zavod svetog Stanislava osnovao je i otvorio tadašnji ljubljanski biskup dr. Anton Bonaventura Jeglič kao katolički školski centa za mlade. Tada je proradila i klasična gimnazija. Nakon 1945. godine komunistička vlast oduzela je zagradu i pretvorila ju u vojarnu. Vraćena je biskupiji nakon demokratskih promjena te joj je ponovno vraćena odgojna svrha. Danas u Zavodu svetog Stanislava djeluju dječji vrtić, osnovna, srednja i glazbena katolička škola te đački i studenski dom. U prostorima Zavoda svetog Stanislava djeluje i Radio Ognjišče koje su karlovački svećenici također posjetili te se upoznali s poviješću i djelovanjem jedinog katoličkog radija u Sloveniji.

U zavodskoj crkvi svetog Stanislava slavili su misno slavlje koje je predvodio preč. Dražen Karačić, karlovački dekan.

Slijedio je posjete ljubljanskoj katedrali svetog Nikole u kojoj je hrvatske svećenike dočekao preč. Roman Starc, rektor katedrale te ih upoznao sa životom katedralne župe slovenske prijestolnice.

U franjevačkoj crkvi Marijina navještenja, na Prešernovom trgu, karlovački hodočasnici su se pomolili na hrvatskom jeziku obzirom da svake nedjelje Hrvati u Sloveniji upravo u toj crkvi imaju misno slavlje na svom materinjem hrvatskom jeziku.

Zadnja postaja „Emausa“ karlovačkih svećenika bila je župa svete Margarete u Borovnici, ljubljanskom prigradskom naselju koje ima više rođenih nego preminulih. Sa znamenitostima župe hrvatske je svećenike upoznao vlč. Janez Šilar župnik Borovnice.