Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Engleskoj uoči brexita poziva na molitvu

Vatikan (IKA)

Crkva u Engleskoj pozvala je svoje vjernike na petodnevnu molitvu za zemlju kao duhovnu pripravu uoči brexita, izlaska Velike Britanije iz Europske unije čiji se termin, 29. ožujka, bliži.

Prema pisanju britanskih medija koje prenosi Vatican News, primas cijele Engleske nadbiskup Justin Welby želi i dan nakon brexita povesti zajedničku javnu molitvu s vodećim kršćanskim duhovnicima – katolicima, metodistima, baptistima i kalvinistima, poručujući da život ide dalje i Božja misija ne zaustavlja se zbog takvih događaja. No, brexit je pokazao da naša politika i društvo već desetljećima ne daju dovoljno pozornosti općem dobru društva, smatra canterburyjski nadbiskup.

Trebali bismo moliti za „sve na visokom položaju“, jer jednostavnije je samo promatrati sa strane i suditi, kada ne moraš sam donositi odluke, rekao je nadbiskup. Danas su znakovi podjele vidljiviji nego u generacijama mirnodopskoga razdoblja. Nejednakost i socijalna i gospodarska nepravda mnogima su oduzeli nadu. Ljudi u Velikoj Britaniji kao i u cijeloj Europi pozvani su suočiti se s izazovima, osobito Crkva. „U zemlji vladaju bol i isključenost i ako kao nacija ne budemo pozorni to bi moglo dovesti do još dubljih podjela, upozorio je primas.

Ključne riječi:
brexit molitva nadbiskup Welby