Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijom zaključena volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“

Sarajevo (IKA/KTA)

Misnim slavljem u kapelici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu u nedjelju, 27. rujna zaključena je šesta volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“, objavljeno je na mrežnoj stranici Centra za mlade.

Misu je, uz koncelebraciju ravnatelja NCM-a vlč. Šime Maršića i njihovog pastoralnog suradnika vlč. Damjana Solde, predvodio ravnatelj zeničkog Katoličkog školskog centra „Sv. Pavao“ u Zenici vlč. Vlatko Rosić.
Na početku je ravnatelj Maršić izrazio dobrodošlicu okupljenim volonterima koji su beskompromisno djelovali u Sarajevu i radost da su to učinili i ove godine, odgovorno, unatoč novonastaloj situaciji.
Vlč. Rosić  napomenuo je kako se osim završetka akcije „72 sata bez kompromisa“, ovoga dana na razini Biskupske konferencije BiH obilježava i Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, 54. u nizu, te je nazočnim djelatnicima Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba, koji su dio Medijskog tima, uputio čestitke tom prigodom. Uz to je dodao kako se i na ovaj nadnevak prisjećaju i sv. Vinka Paulskog, također jednog velikog humanitarca, čiji su zagovor zajedno molili.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, uslijedila je prigodna propovijed. Vlč. Rosić napomenuo je da su se, u nekim elementima, čitanja poklopila s onim što su volonteri prethodna 72 sata radili, kako u Sarajevu tako i diljem BiH gdje su se projekti realizirali. „Međutim, ne treba se čovjekova angažiranost svesti samo na projekte i projektne aktivnosti, nego bi upravo ova riječ koju smo čuli trebala prožimati kroz cijeli naš život. I upravo je to, ta evangelizacija (…) da čovjek radeći ono što radi na svoj način evangelizira. Tako vi kada ste tamo volontirali, gdje ste već bili – u trgovačkim centrima ili bilo gdje drugo – niste vi sada govorili tko ste i što ste, ali su ljudi u vama trebali prepoznavati ne samo taj volonterski duh – jer mi volonterizma imamo u našoj državi kroz mnoge ustanove koje se bave humanitarnim radom – nego još jednu dimenziju, a ona je: što nas to pokreće da radimo to što radimo. To je upravo pitanje motivacije koje je jako bitno za čovjeka“, posvijestio je.

Osvrćući se na prvo čitanje iz knjige proroka Ezekiela naznačio je kako pravednik nije pravednik samo pojmom. Rekao je kako prispodoba o ocu i dvojici sinova koje šalje u vinograd nadopunjuje prvo čitanje. „U njoj je Isus i te kako poentirao i mislio na određene skupine svojih tadašnjih suvremenika, onih poznatih farizeja koji su sebe upravo predstavljali da su pravedni, a bili su malo više licemjerni (…) I sv. Pavao nam poručuje, u poslanici Filipljanima, da ne bude među nama nikakve nadmenosti, nekih tenzija, nego u miru, dobroti i ljubavi da zajedno funkcioniramo. Mi znamo da to u životu ne ide uvijek tako, ali se evo upravo trebamo truditi biti takvi, slušati svoje roditelje koliko je moguće da to bude na dobro i na harmoniju zajednice“, poručio je među ostalim vlč. Rosić.

Na kraju je vlč. Maršići zahvalio mladima koju su skladnim pjevanjem i sviranjem animirali misno slavlje, kao i djelatnicima MCVN-a koji su i ove godine pratili volontersku akciju „72 sata bez kompromisa“.

Mladi okupljeni u NCM-u prije mise imali su najprije usmenu evaluaciju, a potom i ispunjavanje anketa, te im je koordinator Josip Milanović uručio simbolične darove.

U subotu predvečer, 26. rujna, drugog dana volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“, nakon dolaska volontera sa zadataka u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., poslije odmora upriličena je zajednička večera.

Nakon kratke stanke, u NCM-ovoj dvorani Renovabis održan je sportski susret za sudionike akcije koji je predvodio djelatnik Centra Mario Tucaković. Najprije su se svi zajedno razgibavali i zagrijavali, te su zatim igrali odbojku.

Potom je u kapelici Sv. Ivana Pavla II. upriličen duhovno-molitveni program uz prigodnu meditaciju „Očevo ljubavno pismo“, a za glazbeni dio bili su zaduženi sudionici akcije. Ovo je bila prigoda za volontere uputiti zahvale Ocu Nebeskom za sve beskompromisne sate koje su proveli za dobro drugih, kao i za talente kojima su darovani kako bi na različite načine pridonosili zajednici.

Nastavak večeri volonteri su proveli u druženju i gledanju filma.

Ključne riječi:
72 sata bez kompromisa