Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski biskupi i obiteljske udruge jačaju suradnju

Sankt Gallen (IKA)

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Savez katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) potpisali su sporazum kojim se formalizira i intenzivira već postojeća suradnja, prenosi agencija Kathpress.

Osvrnuvši se u ponedjeljak 12. srpnja na sklopljeni sporazum, predsjednik CCEE-a kardinal Angelo Bagnasco poručio je da se pred izazovom sekularizacije i padom nataliteta ne smije odustati već treba „zasukati rukave” i raditi zajedno. Kardinal je pozvao i na užu suradnju obitelji i dušobrižnika.

Sporazum su 9. srpnja potpisali kardinal Bagnasco i predsjednik FAFCE-a Vincenzo Bassi. Kardinal Bagnasco podsjetio je da je jedinstvo ono što ljude privlači Bogu, a sporazum je nazvao znakom jedinstva. Dio misije CCEE-a je promicanje komunikacije i uže suradnje s biskupima kako bi se poticala nova evangelizacija Europe, istaknuo je kardinal Bagnasco, koji je na čelu Vijeća europskih biskupskih konferencija od godine 2016.

Osvrnuvši se na starenje Europe i „pandemiju usamljenosti”, Bassi je istaknuo da je Crkva pozvana svjedočiti radosnu odgovornost obitelji i posvuda stvarati obiteljske mreže. Zadaću FAFCE-a – predstavljati obitelji na europskoj razini i umrežavati ih – sada će ostvarivati u suradnji s CCEE-om i time promicati i suradnju s Katoličkom Crkvom i Svetom Stolicom, rekao je Bassi.

Sporazum, sada usvojen eksperimentalno te će se zajednički revidirati nakon tri godine, između ostaloga uključuje sudjelovanje članova FAFCE na sjednicama Povjerenstva za život i obitelj CCEE-a te podršku europskih obiteljskih udruga CCEE-ovim nastojanjima.