Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski biskupi i obiteljski savezi jačaju suradnju

Bruxelles (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i Savez katoličkih udruga u Europi (FAFCE) potpisali su u ponedjeljak 20. ožujka u Bruxellesu sporazum o jačanju uzajamne suradnje, objavila je KNA.

Predsjednik FAFCE-a Vincenzo Bassi izjavio je pritom kako je namjera združenim snagama „posredovati ljepotu obitelji i pozvati europske institucije da uzmu u obzir temeljnu ulogu obitelji kao sastavnicu budućnosti”.

Predsjednik COMECE-a kardinal Jean-Claude Hollerich izrazio je pak uvjerenje da bi biskupi glede obiteljske politike mogli imati koristi od iskustava u bazi. Odluka o suradnji nije slučajno donesena tijekom svjetskog sinodskog procesa u Katoličkoj Crkvi, rekao je kardinal Hollerich, dodavši kako će se na Sindoskoj skupštini na jesen u Rimu raspravljati i o novim oblicima zajedništva klerika i laika u Crkvi.

Uredi glavnih tajništava COMECE-a i FAFCE-a u Bruxellesu nalaze se jedan do drugoga. Njihova suradnja i u prošlosti je rezultirala zajedničkim dokumentima i skupovima, primjerice o ulozi starijih osoba u društvu ili o europskoj strategiji njegovateljstva.

FAFCE kao krovna organizacija obiteljskih udruga zauzima se za politička rješenja po mjeri obitelji, kao što su kompatibilnost obitelji i posla, ili pak za rješenja kojima bi se reagiralo na nisku stopu nataliteta u mnogim državama članicama Europske unije.