Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski dan srednjoškolaca - „Znanje se množi dijeljenjem“

Dubrovnik (IKA)

Dvadesetak istraživačkih, kreativnih ili umjetničkih uradaka učenika srednjih škola i učeničkih domova s područja Dubrovačke biskupije predstavljeni su u petak 15. studenoga, na Europski dan srednjoškolaca, u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Program je to koji već četvrtu godinu organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije a odvija se pod geslom „Znanje se množi dijeljenjem“. Na tom danu srednjoškolci i njihovi mentori imaju prigodu ne samo predstaviti drugima svoje uratke nego i sami vidjeti što se tijekom prošle školske godine radilo u drugim školama te takvim dijeljenjem međusobno se obogaćivati i dobivati možda i nove ideje za svoje programe. Istaknula je to profesorica Marija Čizmić Marušić, koja je uime Vijeća organizirala taj dan.

„Ovo je dan kad izlazite iz okvira vaših učionica i dijelite s nama ono što ste napravili da i drugi kolege vide što se radi tijekom godine. Raduje nas kad vidimo da ima puno kreativnog i kvalitetnog rada što nam daje optimizam za ubuduće“, kazala je prof. Čizmić Marušić.

Okupljene učenike i njihove mentore pozdravio je i dubrovački biskup Mate Uzinić te im čestitao Europski dan srednjoškolaca. Poručio im je kako nije dobro učiti samo da se prođe ili da se dobije izvrsna ocjena nego treba učiti tako da se iz toga što se nauči može na nov način živjeti, oploditi darove koje nam je Bog dao i staviti ih u službu drugih.

Na smotri je sudjelovao sedam srednjih škola i tri učenička doma, a radovi koje su prikazali bili su iz različitih nastavnih područja. Smotru je pjesmom otvorila Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića. Školski zbor otpjevao je skladbe „Ne diraj moju ljubav“ i „La musica di note“. Zbor čine učenice Jelena Vidojević, Marta Šimunović, Petra Nikoleta Raguž, Karla Stražičić, Stela Vukić, Iva Marković, Loreta Puljizević, Sara Jerković, Antonia Džamarija i Matea Šaltić, a vodi ga profesorica Marija Manjić.

Ekonomska i trgovačka škola predstavila je svoj istraživački rad „Određivanje kakvoće okoliša pomoću GLOBE protokola“ koji su pod vodstvom mentorice Sanje Ćulić izradili i prezentirali učenici ekonomske gimnazije Mia Marić, Matija Brbora i Matea Zovkić. Gimnazija Dubrovnik predstavila je rad „Kako je Ćiro mijenjao život Konavljana“ autorice Stanke Mujo izrađen pod vodstvom mentorica Kiti Korda Jurica. Program su prezentirale Mirta Čengija i Paola Seko.

Dubrovačka privatna gimnazija predstavila se s četiri svoja projekta. Amatersku predstavu na govorima Dubrovnika i Boke kotorske „Bokeško-dubrovački splet“ predstavili su učenici Stjepanka Dabo i Jakov Vukšić. Mentor je bio ravnatelj škole Tomislav Franušić. „Avantura u Lici“, projekt nastave u prirodi u suradnji s Outward Bound Croatia, predstavili su Patrik Siništaj i Petra Pleština, a mentori toga projekta bili su Iva Strnad, Mario Puškarić, Marija Zadil i Božena Bilić. U privatnoj gimnaziji postoji i Debatni klub koji je predstavio učenik Vedran Sarić, a posjetitelji u dvorani mogli su vidjeti i dokumentarni film koji prikazuje debatu o temi grafiti po Gradu. Mentorica je bila Sanja Ćimić. O Školi ambasadoru Europskog parlamenta govorila je Nikolina Družić, a taj projekt rađen je pod vodstvom mentorice Marija Zadil.

Medicinska škola Dubrovnik nakon uvodne prezentacije o školi koju je održala dr. Lana Ferizović Karađole, prikazala je pet projekata. Tri su projekta E-medica: „Cijepljenje – da ili ne“ koji su radile učenice Laura Klešković i Marija Buljan pod vodstvom mentorice Mihaele Tepšić, „Intoksikacija komunikacijom“ autorica Lare Bačić i Marije Okmažić s mentoricom Marijom Čupić prezentirale su Marija Mustapić i Anđela Tomović, učenice III. razreda te „Jedemo (ne)zdravo u školi“ autorica Gabrijela Stipanović, Anđela Tošić i Željka Mihaljević pod vodstvom dr. Lane Ferizović Krađole predstavile su Marija Mustapić i Anđela Tomović. „Šuma liječi bolest spriječi“ naslov je uratka projekta SEMEPa učenica Tine Martinović i Mije Sare Munitić pod vodstvom mentora dr. Lane Ferizović Karađole i dr. Šime Karađolea. Projekt Eko škole „Informacija je tu. Što ćeš učiniti?“ vodila je mentorica Barbara Begović s učenicima Lucijom Leonardom Oršulić, Mihaelom Antolović, Tinom Martinović i Sandrom Rožić.

Srednja škola Petra Šegedina Korčula podijelila je s ostalim sudionicima svoj crtani film „S mamom u šetnji“ autorice Paule Petković, učenice IV. Razreda. Mentor je bio Željko Petković. Muški učenički dom predstavio se dokumentarnim filmom „Alex“ koji su ostvarili polaznici filmske skupine: Antonio Dragojević, Aleksandar Lazinica, Mato Šundrica, Zoran Borovina, Nikica Batistić, Ivan Mustapić, Ante Parilo, Antonio Tomić, Ante Marević, Roko Jelčić, Marin Jurković uz voditelja Mira Bronzića. Umjetničku školu Luke Sorkočevića predstavio je duo Ana Vidojević, violina, i Nina Zvone, violončelo, koje su izvele djelo „Passacaglia“ (Handel-Havorsen), a mentorica je Ana Zanini Mozara.

Ženski učenički dom i ove godine je predstavio zanimljive uratke kreativno-likovne sekcije koju vodi Marina Bobić. Sliku (diptih) „Radio valovi“ izradile su Lana Suhor, Mia Suton, Nikolina Marlais i Monika Franušić, nakit od kabela i bužira radile su Nikolina Marlais, Mihaela Ledinić, Mia Suton, Lana Suhor, Nikolina Krile, Katarina Blitvić, Kristina Prnić, i Monika Franušić dok su haljinu od odbačenih kišobrana nazvanu „Ombreletta“ strpljivo izrađivale Lana Suhor, Mia Suton, Nikolina Marlais, Mihaela Ledinić i Matea Zelen. Uratke ženskog učeničkog doma predstavile su Nikolina Marlais i Monika Franušić.

Na kraju smotre okupljeni su mogli pogledati još dva filma. Kratki igrani film „Ime mi je Mara“ osmislila je i ostvarila filmska radionica Ženskog učeničkog doma „Paula di Rosa” koju vodi s. Ružica Dodig, dok se Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića predstavila svojim prvim filmom „Klasična things“. Autor filma je Bruno Restović, učenik III. Razreda, a glavne uloge odigrale su Đivo Šimunovic, Marta Lasić, Manuela Zegnal, Stela Vukić, Orsat Moretić i Karmen Knežić.

Program su vodile Luciana Lonac i Manuela Zegnal, učenice klasične gimnazije. Smotri srednjoškolskih radova nazočila je i zamjenica pročelnika gradskog odjela za školstvo Ružica Marković.