Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski savez za nedjelju pozvao parlamentarce da podrže manifest kojim se želi osigurati slobodna nedjelja

Zagreb (IKA)

Uz Europski dan slobodne nedjelje koji se obilježava prve nedjelje u ožujku, Europski savez za nedjelju objavio je u petak 1. ožujka 2024. novi manifest u kojem se naglašava da je „usklađeno vrijeme za odmor učinkovito sredstvo za borbu protiv usamljenosti i stresa“ te ističe važnost slobodne nedjelje za mentalno zdravlje radnika.

Proteklih je dana Europski savez za nedjelju pokrenuo videokampanju kojom želi podići svijest među europskim i nacionalnim političkim čelnicima, kao i ostalim građanima, o pozitivnim učincima istovjetnoga tjednoga dana odmora. Na popisu europarlamentaraca koji promiču njihovu kampanju su zastupnici: Miriam Lexmann iz Slovačke, Gabriele Bischoff, Katrin Langensiepen i Dennis Radtke iz Njemačke, Tomáš Zdechovský i Michaela Šojdrová iz Češke, Evelyn Regner iz Austrije, Brando Benifei iz Italije.

Europski savez za nedjelju okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge, udruge poslodavaca, ali i vjerske zajednice s ciljem da u javnosti potakne poštivanje nedjelje kao „dana počinka od rada, obiteljski dan okupljanja i druženja, dan kulturnih i socijalnih aktivnosti, te kao dan Gospodnji“ kada kršćani spominju i slave uspomenu na Kristovu pobjedu slavnoga uskrsnuća.