Budi dio naše mreže
Izbornik

Festival božićne klapske pisme Zadar 2019.

Zadar (IKA)

Festival božićne klapske pisme Zadar 2019., među pukom rado prihvaćena uspješna manifestacija Zadarske nadbiskupije čiji je organizator mo Žan Morović, ravnatelj božićnoga klapskog festivala, regens chori zadarske katedrale Sv. Stošije, održana je osmu godinu zaredom u nedjelju 6. siječnja u crkvi Sv. Frane u Zadru.

Bogatu tradicionalnu baštinu poznatih hrvatskih božićnih pjesama i pučkih napjeva predstavilo je dvanaest klapa koje su izvele po dvije pjesme: ženske klape: Karmel (voditeljica Magdalena Miočić), Aria (Lucie Tesla), Kandelora (Maja Maksan), Magnificat (Nada Smoljan) i Zikva (Stjepana Lukašević). Muške klape: Ponistra (Jelena Laća), Koporan (Igor Cecić), Težaci (Tatijana Jergan Botunac) i Ad hoc te mješovite klape Kolajna (Ante Buturić), Puntadura (Mislav Šindija) i Maraška (Jelena Laća).

Prije smotre klapa održan je natjecateljski dio u kojemu su sudjelovale svega dvije klape, jer su druge prijavljene klape odustale zbog gripe od koje su se razboljeli neki njihovi članovi. Prema glasovima publike, svih prisutnih u crkvi Sv. Frane, za svega jedan glas razlike pobijedila je mješovita klapa Kampaneli (98 glasova), a drugo mjesto osvojila je ženska klapa Ventula (97 glasova).

Klapa Kampaneli s 98 bodova, od sto mogućih, pobjednik je i prema glasovima stručnog ocjenjivačkog suda kojega su činile prof. Nela Šarić, prof. Tatijana Jergan Botunac i mo Žan Morović. Klapa Ventula i tu je zaostala svega dva glasa, s osvojenih 96 bodova. Klapa Kampaneli izvela je pjesme Dvorani neba i Zdravo budi mladi Kralju, a klapa Ventula pjesme Tri kralja hodjahu i Gospodaru plemeniti.

Voditeljica klape Kampaneli iz Donjih Kaštela je maestra Mira Đukić Milašević, a voditelj splitske klape Ventula je mo Milivoj Rilov. Obje klape sudionice su brojnih klapskih festivala, osvajači mnogih nagrada i uspješni promicatelji klapskog pjevanja, tradicionalne hrvatske vokalne glazbe koju je UNESCO 2012. g. uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

U obraćanju prisutnima, zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je mo Moroviću na organizaciji toga festivala „koji svake godine umješno radi“. Zahvalio je svim izvođačima i čestitao im na još jednom sudjelovanju u kojemu su pjesmom dočarali duh i bogatstvo božićnog otajstva koje je pučkim stihovima i napjevima opjevano u hrvatskoj tradiciji. Na kraju festivala sve klape zajedno s pukom izvele su pjesme U sve vrime godišta i Preveliku radost.

Ključne riječi:
festival klapa Zadar