Budi dio naše mreže
Izbornik

Filipinski biskupi čestitali dobitnici Nobelove nagrade za mir

Manila (IKA)

Filipinska biskupska konferencija čestitala je ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za mir novinarki Mariji Ressa, prenio je 11. listopada Vatican News.

Ressa (58) je nagradu dobila za obranu slobode govora. S još tri novinarke je 2012. osnovala filipinski istraživački novinarski portal Rappler. Svoj rad je uglavnom usmjerila na praćenje kontroverznog i nasilnog rata protiv droge koji je pokrenuo filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.

Radi izvješćivanja o izvansudskim ubojstvima više od 5 tisuća ljudi u okviru Duterteove kampanje da očisti zemlju od narkobandi, Ressa je bila predmet klevetničkih kampanja i vladinih pravnih akcija.

Trenutno joj prijeti kazna do šest godina zatvora za klevetu nakon što je Rappler objavio članak koji implicira da je bivši predsjednik Vrhovnog suda na Filipinima korumpiran, objavila je HINA.

„Mi, vaši pastiri i biskupi, želimo pridružiti svoje glasove glasu čitave zemlje u čestitanju gđi Mariji Ressa u povodu dobivanja Nobelove nagrade za mir za njezine napore ‚za obranu slobode govora‘“, napisao je predsjednik Filipinske biskupske konferencije nadbiskup Davaa Romulo Valles.

„Naši posljednji pape su prigodno istaknuli važnu ulogu koju mediji imaju u procjeni zdravlja zdravog demokratskog društva. Ne čudi, stoga, da Crkva ‚cijeni vaš rad i priznavanje slobode tiska‘“, piše u priopćenju.

Nadbiskup Valles poručio je da danas u cijelom svijetu „novinarski posao postaje sve teži zbog razine dezinformacija i lažnih vijesti koje se nastavljaju širiti putem sredstava društvenih komunikacija“.

„Poziv i poslanje novinara (kako su ga zamislili naši pape) je, dakle, ne samo pridonijeti traženju istine nego i, što je još važnije, pomoći izgradnji kulture dijaloga“, dodao je.

Također, u priopćenju se ističe da je biskupima drago što su Ressa i mnoge druge osobe iz medija „prepoznale znakove vremena, hrabro se odazvale i nastavljaju se odazivati ovom pozivu“.

Ressi je na dobivanju nagrade čestitao i Ured predsjednika Dutertea, ujedno napomenuvši da je novinarka optužena za klevetu i suočena s drugim kaznenim prijavama, o čemu će sudovi samostalno odlučivati. Novinarka je izvijestila da je Vlada tijekom dvije godine izdala deset naloga za njezino uhićenje.

Osim upozoravanja na zloporabu moći, uporabu nasilja i rastući autoritarizam u svojoj zemlji, Ressa je pokrenula i oštar napad na Facebook. Tu društvenu mrežu optužila je za pristranost usprkos činjenicama i neuspjeh u sprječavanju širenja dezinformacija, čime ugrožava demokraciju.

Upozorila je da „kada najveći distributer vijesti prednost daje širenju laži prožetih bijesom i mržnjom, i širi ih brže i dalje od činjenica, novinarstvo postaje aktivizam“.

Maria Ressa je prva osoba s Filipina koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, objavio je Vatican News.

Osim nje, ove godine nagradu je dobio i ruski novinar Dmitrij Muratov. To je prvi put da je Nobelova nagrada za mir dodijeljena za obranu slobode govora koja je dodatno ugrožena u pandemiji koronavirusa diljem svijeta. Na to su u travnju upozorili Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvještaju Svjetski indeks slobode medija. Prema tom indeksu, Filipini su na 138., a Rusija na 150. mjestu.