Budi dio naše mreže
Izbornik

Filipinski biskupi o slobodi medija

Manila (IKA)

Zalažući se za slobodu medija i demokraciju, Filipinska biskupska konferencija osudila je ukidanje koncesije prema televiziji ABS-CBN, prenosi Vatican News.

ABS-CBN mora što prije početi ponovno emitirati, istaknuo je predsjednik Vijeća FBK za sredstva društvene komunikacije biskup Marcelino Antonio Maralit, kritizirajući postupak Vlade predsjednika Rodriga Dutertea. Cijenimo i podržavamo slobodu medija a zatvaranje uglednih medija oduzima građanima pravo na pristup informacijama, koji je pak još važniji u ovo doba pandemije, istaknuo je biskup Maralit.

U proteklo se vrijeme vrlo kritično o nastojanjima za zatvaranje najpopularnijega televizijskoga kanala izražavao privremeni upravitelj Manilske nadbiskupije pomoćni biskup Broderick Pabillo, ocjenjujući ih „političko motiviranim” i „izdajom naroda”.

ABS-CBN dospio je u „nemilost” Dutertea kritičkim izvještavanjem o krvavom narko-ratu, te im on godinama prijeti zatvaranjem. Predsjednik Duterte naime izravno nadzire Vijeće za elektroničke medije koje je u srijedu 6. svibnja zatvorilo ABS-CBN, dan nakon što im je istekla koncesija, unatoč tome što je državni odvjetnik Jose Calida izričito upozorio Vijeće da ABS-CBN-u pravovremeno osigura bar privremeno produženje koncesije.

 

Ključne riječi:
filipini sloboda medija