Budi dio naše mreže
Izbornik

Finski veleposlanik Kankaanpää u posjetu nadbiskupu Hraniću

Đakovo (IKA)

Veleposlanik Republike Finske u Republici Hrvatskoj Kalle Johannes Kankaanpää, u pratnji počasne konzulice Zrinke Špoljarić, posjetio je u četvrtak, 15. srpnja Nadbiskupski dom u Đakovu i đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, izvijestio je nadbiskupijski Tiskovni ured.

U sklopu prvog službenog posjeta Osijeku i ovoj hrvatskoj regiji, veleposlanik Kankaanpää, koji je ujedno veleposlanik Republike Finske pri Svetoj Stolici, izrazio je želju susresti se s nadbiskupom Hranićem te doznati više o djelovanju, prioritetima i nastojanjima Katoličke Crkve u Slavoniji.

Nadbiskup Hranić upoznao je veleposlanika s novom crkvenom organizacijom u Slavoniji i Srijemu iz 2008. godine te s prioritetnim zadaćama Đakovačko-osječke nadbiskupije do kojih je došla Druga biskupijska sinoda i koji utječu na život i pastoralne naglaske u djelovanju Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nadbiskup Hranić istaknuo je i demografsku depopulaciju Slavonije te je naglasio važnost doprinosa mjesne Crkve odgoju za ljubav prema životu i unaprjeđenju kulture života. Istaknuo je i prisutnost siromaštva u Slavoniji te važnost crkvenog doprinosa nadilaženju siromaštva i moralnoj preobrazbi Slavonije, koja je opterećena određenim oblicima koruptivnog ponašanja.

Tijekom razgovora, kao veliku zadaću koju prepoznaje mjesna Crkva, nadbiskup je istaknuo i ekumensko djelovanje.

Veleposlanik Kankaanpää izrazio je na kraju zadovoljstvo svime što je čuo, jer sva su nastojanja, kako je kazao, na tragu onoga za što se na različitim razinama zalaže i papa Franjo.