Budi dio naše mreže
Izbornik

Generalni vikar Rimske biskupije se oglasio o slučaju o. Rupnika

Rim (IKA)

Generalni vikar Rimske biskupije kardinal Angelo De Donatis objavio je izjavu 23. prosinca vezano uz optužbu slovenskog isusovca o. Marka Ivana Rupnika za zlostavljanje. Poruku, objavljenu na mrežnim stranicama Rimske biskupije, prenosimo u cijelosti.

Rimska biskupija, vjerna svom poslanju predsjedavanja u ljubavi, utješena razborom svog Vrhovnog pastira, osjeća svojom dužnošću izjasniti se o sada već razbuktalom slučaju optužbe u medijima protiv klerika o. Marka Ivana Rupnika DI, člana Družbe Isusove, redovničkog instituta papinskog prava, okrivljen za teška zlostavljanja raznih vrsta kroz dulje vrijeme na štetu raznih osoba, počevši od početka 1990-ih u Sloveniji i Italiji.

Aktualna izjava Rimskog vikarijata mora se shvatiti kao poštovanje nadležnosti i odluka legitimnih poglavara o. Rupnika, kao i odluka svih instanci koje su se bavile njegovim slučajem, osobito posljednjih mjeseci, posebice Dikasterija za nauk vjere. Doista, klerik je do sada imao pastoralni odnos na više razina s Rimskom biskupijom, ali nije u poziciji hijerarhijske podložnosti kardinalu vikaru na disciplinarnoj i eventualno kaznenoj razini.

O. Rupnik je do sada Rimskoj Crkvi pružio brojne i vrijedne usluge ministerijalne naravi: među mnogima koje su obilježile njegovu kontinuiranu suradnju, započetu prije mnogo godina, ističe se njegova uloga propovjednika na duhovnim vježbama, osobito rimskome kleru, te umjetnička djelatnost koja ga je dovela, među ostalim, do ukrašavanja kapele Seminario Romano Maggiore (Rimskog velikog sjemeništa).

Cijela Biskupija, suočena s ovom uznemirujućom komunikacijom, osobito medijskom, koja dezorijentira Božji narod, zabrinuto i užasnuto proživljava ove sate, svjesna iznimne osjetljivosti situacije koja je – valja ponoviti – opsežno obrađena u sudskim sjedištima koja su u potpunosti izvan jurisdikcije kardinala vikara, a kojom sada samostalno upravljaju zakoniti poglavari o. Rupnika, kako smo obaviješteni 16. prosinca ove godine, Prot.DIR-SOLI 22/006, podv. od strane delegata DIR-a, Johana Verschuerena DI.

Rimska biskupija, koja donedavno nije bila svjesna postavljenih problema, ne može ulaziti u meritum tuđih odluka, ali osigurava, također u ime svoga biskupa, svu potrebnu potporu za željeno pozitivno rješenje slučaja, koja liječi rane nanesene ljudima i crkvenom tijelu, dovodeći koliko je to moguće do potpunog rasvjetljavanja i istine o onome što se dogodilo: one istine koja nas jedina oslobađa (Iv 8,32).

Dužnost je Crkve primijeniti kriterije istine, koji su Božji, s kojima nas On gleda i sudi. Ima dvije neotuđive zadaće koje su ujedno i dužnosti: biti blizu onima koji pate i provoditi kriterije istine i pravde preuzete iz Evanđelja. U slučaju da je uzdrmana dobro je ići određenim putem: mi Kristovi službenici ne možemo biti manje jamac i dobrotvor od sekularne države, pretvarajući de plano tužbu u zločin. Presude koje vidimo da ih mnogi šire s posebnom žestinom, čini se da ne očituju niti evanđeoski kriterij za traženje istine, niti temeljni kriterij na kojem se temelji svaka pravna država, verbis legis non est recedendum.

Crkva koja je u Rimu u ovom trenutku smatra primarnim i temeljnim s dubokim poštovanjem prihvatiti bol i patnju svih ljudi koji su uključeni u ovu aferu, osobito u ovom liturgijskom razdoblju godine koje sve poziva da u Kristu Spasitelju prepoznaju jedinoga u stanju izliječiti rane ljudskog srca.

Rimska biskupija osobito osigurava Družbi Isusovoj i višim instancama svu potrebnu suradnju za provedbu Dekreta prot.DIR-SOLI 22/005 od 16. prosinca ove godine, potpisanog od strane delegata DIR-a, o. Johana Verschuerena DI u smislu kanonskog prava. Među ostalim, to će vjerojatno uključivati ​​niz mjera u odnosu na biskupijske kanonske službe – jedine koje su izravno podvrgnute ovlasti kardinala vikara – kojima je o. Rupnik još uvijek obdaren, posebice onom rektora crkve S. Filippo Neri all’Esquilino i člana Biskupijskog povjerenstva za sakralnu umjetnost i kulturnu baštinu.

Rimska biskupija također je svjesna da mora razmisliti i eventualno poduzeti mjere u odnosu na aktivnost koju već dugi niz godina pokreću o. Rupnik i njegovi suradnici i na području naše biskupije: riječ je o poznatom „Centro Aletti“ koji je pokrenut početkom devedesetih godina, a koji se potom razvijao pod autoritetom Družbe Isusove i konačno postao 5. lipnja 2019. (usp. Dekret Prot. br. 349/19), Javna udruga vjernika Rimske biskupije, čija je trenutna ravnateljica dr. Maria Campatelli.

Sve povjeravamo milosrđu Gospodinovu i razboritom razlučivanju onih koji su pozvani odlučivati ​​o osobama koje su u pitanju.

Angelo kard. DE DONATIS
generalni vikar Njegove Svetosti
za Rimsku biskupiju

*Slobodan prijevod. Izvorni tekst se nalazi ovdje.