Budi dio naše mreže
Izbornik

Glas Koncila objavljuje reizdanje knjige Đure Gračanina „Temelji govorništva”

Zagreb (IKA)

U izdanju Glasa Koncila objavljeno je djelo svećenika, teologa, sveučilišnog profesora i filozofa Đure Gračanina (1899. – 1973.) „Temelji govorništva”.

Riječ je o reizdanju govorničkoga klasika iz 1968. u kojemu autor donosi rezultat proučavanja retoričke teorije i prakse, te je knjiga kao takva – nakon Drugoga svjetskoga rata – bila prvo sustavno djelo takve vrste u domaćoj publicistici, poručuju iz Glasa Koncila.

Knjiga otkriva zamisao govorništva kao znanstvene discipline i umjetničkoga dostignuća. Polazeći od ideje uvjerljivoga, ona vodi čitatelja kroz sve etape govorničkoga stvaranja od načela i primjera do tehnike uvjeravanja.

Autor je u dvanaest poglavlja udario trostruke temelje govorništva pišući najprije o govorništvu općenito, zatim o govorniku te na kraju o govoru.

Autor je umetnuo u knjigu 28 ilustracija kojima je opisao neverbalne znakove tijekom govora, a za ovo reizdanje one su snimljene s novim govornikom kojega je utjelovio glumac Adam Končić, a u odnosu na izvornik knjiga je i blago jezično osuvremenjena.

Važnost Gračaninove knjige je višestruka, a osobito se ističe po tome što pokazuje kako naučiti ispravno misliti i govoriti te kako prepoznati i prokazati loše govorništvo i manipulaciju u govoru. Zato je knjiga i u današnje vrijeme aktualna, korisna i prijeko potrebna, ističu iz Glasa Koncila.

Ključne riječi:
Đuro Gračanin Glas Koncila