Budi dio naše mreže
Izbornik

Glina: Proslavljen patron Župe sv. Ivana Nepomuka

Glina (IKA)

Patron Župe sv. Ivana Nepomuka u Glini proslavljen je u ponedjeljak 16. svibnja. Misno slavlje predvodio je župnik Župe sv. Petra i Pavla u Gvozdu i profesor gregorijanskog pjevanja fra Marko Hrgota.

U suslavlju su bili župnik i Glinski dekan Vlč. Ivica Mađer, župnik Župe pohoda Blažene Djevice Marije u Topuskom fra Anto Pervan i župnik Župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu vlč. Nikola Majcen.

Misno slavlje pratio je župni zbor Sv. Ivana Nepomuka. U propovijed se fra Marko osvrnuo na svjedočanstvo sv. Ivana Nepomuka koji je svojom mučeničkom vjerom dao život za ispovjednu tajnu. Često se prikazuje na mostovima kao svetački kip u reverendi, s biretom na glavi i s prstom na ustima da se naglasi vrijednost šutnje i čuvanje povjerene tajne i samog povjerenja kao vjere u Boga i bližnjega svoga, istaknuo je.

Pozvani smo da kao kršćani gradimo mostove povjerenja, opraštanja i međusobne ljubavi, uz poštivanje tajne drugoga kao bližnjega svoga gdje svatko zavrjeđuju dobar glas koji treba čuvati i poštivati u svojoj tajni svoga Stvoritelja, poručio je propovjednik.

Tom prigodom je blagoslovljen reljef sv. Ivana Nepomuka kojeg je umjetnički oblikovao akademski umjetnik i kipar Ivan Antonović. Nakon mise održan je solistički koncert gregorijanskih antifona koje je izveo prof. mr. art. mo. fra Marko Hrgota.