Budi dio naše mreže
Izbornik

Globarica proslavila Mariju Pomoćnicu kršćana

Globarica (IKA)

Župa Marije Pomoćnice kršćana u Globarici kod Žepča proslavila je u srijedu 24. svibnja župnu zaštitnicu. Središnje misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.

Suslavio je 21 svećenik iz Žepačkog dekanata i drugih župa među kojima je bio i grkokatolički svećenik vlč. Darko Rac iz župe Bačinci u Srbiji. Na počeku je prisutne pozdravio župnik vlč. Ivan Ravlić.

U propovijedi je mons. Vukšić naglasio da je Blaženu Djevicu Mariju rana Crkva počela, na osnovu njezine uloge u spasenju čovječanstva, oslovljavati različitim nazivima. Posebice je istaknuo tri: Bogorodica, Nova Eva i Pomoćnica kršćana, kako ju je nazvao 345. sveti Ivan Zlatousti. Posvijestio je kako je u ta tri naziva sažeta sva istina o Blaženoj Djevici Mariji i njezina uloga u povijesti Isusova dolaska na zemlju i u povijesti ljudskoga spasenja.

„Na našem putu za Isusom prema svom spasenju Marija je pomoćnica jer ljude svojim zagovorom vodi k Isusu. Stalno svima ponavlja, a i nama: ‘činite ono što vam on kaže.’ I danas to govori nama kao savjet i pomoć. Marija je kao majka Spasiteljeva i kao pomoćnica kršćana, koja čovjeka vodi do života koji nema kraja, s pravom nazvana Nova Eva. Nasljedovati u svom osobnom životu Mariju je primjer predanosti u volju Božju“, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Vukšić.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod vođenjem Zrinke Matijević. Na misi je bilo oko 600 vjernika i hodočasnika iz susjednih župa. Vjernička se zajednica za proslavu župne zaštitnice pripremala kroz svibanj molitvom krunice i misama, a bliža priprava bila je kroz trodnevnicu kada su euharistije predslavili vlč. Ivan Ravlić, dekan Travničkog dekanata i župnik u Travniku preč. Marko Mikić te župnik u Sivši kod Doboja fra Ivica Vidak.

Inače, ovo je jedina župa u BiH koja je posvećena Mariji Pomoćnici kršćana, a kojoj se posebno utječu salezijanci, mladi i kršćani u posebnim povijesnim nedaćama. Župa Globarica utemeljena je 19. prosinca 1984. kada je imala oko 750 vjernika u 150 obitelji, a danas 126 obitelji s 329 vjernika. Vjernička zajednica je nastala odvajanjem dijelova naselja od Radunica i Maglaja, a prvi župnik bio je don Miljenko Džalto. Župu čine tri sela: Devetine, Miščići i Globarica, a u njoj djeluje i HKUD Naša baština, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.