Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnja nagrada Ličko-senjske županije uručena Ivanu Prpiću Špiki

Gospić (IKA)

Na svečanoj sjednici u Gospiću povodom 30. obljetnice osnutka Ličko-senjske županije, u utorak 23. svibnja, godišnju nagradu dobio je voditelj dvaju crkvenih zborova Ivan Prpić Špika.

Prpić Špika višegodišnji je zborovođa ujedinjenog crkvenog zbora Gospićko-senjske biskupije i voditelj katedralnog zbora u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Senju. Nagradu mu je uručio ličko-senjski župan Ernest Petry. U obrazloženju nagrade piše kako je Ivan Prpić Špika, rođen 19. siječnja 1963., cijeli svoj život posvetio afirmaciji društvenog života u Gradu Senju.

„Punih 45 godina kontinuirano je član Gradske glazbe Senj od čega 29 kao kapelnik – dirigent ovog jednog od najstarijih amaterskih puhačkih orkestara u Republici Hrvatskoj, koji je prošle godine obilježio 180. godišnjicu postojanja i rada. Prpić je također 44 godine kontinuirano i član Katedralnog zbora „sv. Cecilija“ ,od kojih 34 godine kao dirigent. Kroz tridesetogodišnji profesionalni rad u Pučkom otvorenom učilištu M. C. Nehajeva u Senju, baštinio je prepoznatljive senjske tradicije življenja koje su postale prepoznatljive izvan Senja. Od  uspostave Ličko-senjske županije (1993.) pa do danas redovito sudjeluje u svojstvu suradnika u brojnim manifestacijama na razini ove županije.

Član je i Kulturnog vijeća Ličko-senjske županije. Uspostavom Gospićko-senjske biskupije (2000.) voditelj je biskupijskog mješovitog pjevačkog zbora koji svake godine pjevanjem prati euharistijsko slavlje u prigodi obilježavanja Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Od 1988. član je Župskog pastoralnog vijeća, od 2003. i biskupijskog pastoralnog vijeća.

Od 1994. godine sve do danas predvodi euharistijsko pjevanje na Veliku Gospu u biskupijskom marijanskom svetištu u Krasnu. Za svoju društvenu zauzetost dobitnik je brojnih priznanja od kojih izdvajamo dvije Zlatne plakete Hrvatskog sabora kulture, Javnog priznanja Grada Senja (2004), Papinskog  blagoslova povodom 35. godišnjice pjevanja i 25. godišnjice vođenja katedralnog zbora u Senju (2014.), kipa Majke Božje Krasnarske u prigodi 25. obljetnice vođenja pjevanja u ovom svetištu“, navedeno je u obrazloženju nagrade.