Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa Lurdska i Dan bolesnika proslavljeni u Skočaju

Skočaj (IKA)

Gospa Lurdska i Dan bolesnika proslavljeni su u nedjelju 10. veljače u filijalnoj kapeli Gospe Lurdske u Skočaju u župi Zavalje. Misu je predvodio fra Bono Tomić, franjevac iz Bihaća, uz župnika Dinu Rupčića.

Fra Bono u propovijedi je istaknuo: „Promišljajući o problemu bolesti, o bolesnicima, iskusili smo to i na sebi kako nije lako doći u bolnicu, kao ni doći u posjete u bolnicu te nije lako ni razboljeti se pa leći u bolnicu. Zanimljivo je da ima nekih mjesta gdje se čovjek susreće s bolesnicima, a da mu to nije teško. Jedno od takvih mjesta je Lurd, hodočasničko središte u Francuskoj, u koji dolaze i oni koji su zdravi i mole se za druge koji su bolesni. Jedno od glavnih obilježja Lurda su obraćenja, napose u sakramentu ispovijedi, i bolesnici kojih je na desetke tisuća godišnje. Mjesto Marijina ukazanja postalo je točka koja privlači sav Božji puk, osobito one koji se osjećaju opterećenima i koji pate u tijelu i duši. U Lurdu se Marija objavila Bernardici Soubirous kao „Bezgrešno začeće”, te se pokazala kao nježna majka prema svojoj djeci. Prigodom ukazanja Marija joj je poručila da pozove narod na molitvu za obraćenje grešnika, jer mnoge bolesti su upravo posljedica grijeha.

Bolest duše je grijeh i zlo koji razaraju čovjeka. Oslobođenje od grijeha, od zla, temeljno je ozdravljenje. Isus je onaj koji je Spasitelj i ozdravitelj, a Blažena Djevica Marija još od najstarijih vremena ona koja je Posrednica, ali koja je i Zdravlje bolesnih i koja nas neprestano zagovara kod svoga Sina. Zato je Isus s povjerenjem povjerio Mariji sav narod.

Gospa je pod križem doživjela najveću bol, ali je pod križem postala i naša majka. Mariji se možemo utjecati jer ona čuje naše molitve i vidi naše potrebe. Ona je majka sviju nas, a posebno bolesnika. Današnji dan je Gospin dan jer su Gospina svetišta naši domovi u kojima možemo izreći svoje patnje, ali i u kojima možemo pronaći smisao.”

Na blagdan Gospe Lurdske blagoslivlje se voda na Skočaju po zagovoru Gospe. Uz blagdan Gospe Lurdske povezan je i Dan bolesnika pa su starije osobe ili oni koji su to željeli pristupili sakramentu bolesničkog pomazanja, sakramentu duhovne jakosti.

Ključne riječi:
dan bolesnika gospa lurdska Skočaj