Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa Ribarska proslavljena u Senju

Senj (IKA)

U Senju je tradicionalnom procesijom i svečanom euharistijskom koju je predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije dr. sc. Mario Tomljanović u subotu 16. srpnja svečano proslavljen blagdan Gospe Karmelske ili kako ju Senjani zovu Ribarske.

U slavlju je sudjelovao dio članova drevnog Senjskog kaptola predvođen domaćim župnikom dr. sc. Richardom Pavlićem te više svećenika. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju Milana Dučića. Predvoditelj slavlja dr. sc. Tomljanović na početku je prenio pozdrave riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića koji je zbog zdravstvenih razloga odustao od dolaska u Senj.

„Svi ste se zaustavili kod kipa Gospe Ribarske da ju nešto pitate, a to pitanje ostaje čvrsto zapisano u nama. Ti znadeš, mi malo toga znamo. To pitanje nosi veliki odgovor, a odgovor je ponizni pristup i način učenja one koja zna, Marije koja je oličenje malenosti i poniznosti“, istaknuo je na početku dr. Tomljanović te nastavio: „Kakvi smo mi vjernici, jesmo li samo po papiru, identitetu ili svjedočanstvu? Jesmo li nositelji dobrote kao Marija koja nam je dala najveći dar, Krista spasitelja. Naš dolazak danas k njoj nije samo dio tradicije već put da oživimo povijest, da iskoračimo dobru. Potaknimo u nama poniznost koja će nas obratiti. Molimo se za takvu živu Crkvu koja zna koračati k najljepšem susretu, s Uskrslim. Da bismo to doživjeli živimo dobro i mijenjajmo se“.

Nakon mise održana je tradicionalna procesija središtem drevnog grada Senja uz kip Gospe Ribarske koju su nosili mornari kao i prvopričesnice u bijelom te pratnju Gradske glazbe. U završnoj riječi na trgu ispred katedrale domaćin dr. sc. Pavlić zahvalio je svim dionicima proslave.

Dr. sc. Tomljanović predvodio je i trodnevnu duhovnu pripravu.