Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa Snježna proslavljena u Krivom Putu

Krivi Put (IKA)

Blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Župe Krivi Put iznad Senja, svečano je proslavljen u petak 5. kolovoza.

Po tradiciji se na Gospu Snježnu u Krivom Putu okupljaju Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva koji time pokazuju vezanost za svoj rodni kraj i župu koja je početkom prošlog stoljeća imala više stanovnika od Senja.

Misno slavlje je predslavio rektor katedrale Sv. Vida u Rijeci mr. Mario Gerić u suslavlju župnika Krivog Puta i Senja dr. Richarda Pavlića, senjskog dekana i župnika Sv. Jurja preč. Silvija Milina, župnika Brinja i Letinca Josipa Tomljanovića i župnoga vikara Domagoja Tujmera. Pjevanje je predvodio dio katedralnog zbora iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike.  Svečanost je započela svečanim ophodom s kipom Gospe Snježne od mjesnog groblja do župne crkve.

„Danas svi zajedno slavimo svetkovinu Gospe Snježne a zahvaljujemo i Gospi na 27 godina slobode, pobjede i života u slobodnoj domovini i 27 godina hoda k istinskoj slobodi“, istaknuo je na početku propovjednik te podsjetio na, za njega izuzetno dojmljivo sinoćnje iskustvo iz Rijeke i susreta s hodočasnicima iz Ukrajine.

„Zbog rata u Ukrajini na hodočašće u Rijeku došli su samo oni mlađi od 18 godina koji još nisu vojni obveznici. I upravo me razmišljanje jednog od njih izuzetno potreslo. Za kratko vrijeme on navršava 18 godina što mu potencijalno znači odlazak na bojište. Strah mu je vidljiv u očima, držanju, kao da je brzo ostario. To me podsjetilo na nas prije 27 godina. Momku je Božja prosutost dala snagu, jer ako je Bog uz njega život će mu biti miran i spokojan. I izraelski narod je imao put do slobode dug 40 godina ispunjenih u lutanjima i iskušenjima. Za nas taj put još traje jer iako smo se oslobodili ropstva mnogi i dalje mrmljaju. Radujmo se da je Bog uz nas  i uhvatimo se u koštac sa svim životnim okolnostima. Zapitajmo se koja je to naša prava sloboda, koji je to naš autentični život? Te odgovore nam može dati BDM. Treba se davati za drugoga, što je posvjedočio Isus na križu. Zahvalimo danas našim braniteljima na svim žrtvama prinesenim za slobodu“, zaključio je homiliju mr. Gerić.

Župnik Pavlić na kraju je svim braniteljima čestitao Dan domovinske zahvalnosti, hrvatskih branitelja i Dan pobjede  te zahvalio brojnim župljanima koji su pomogli da se i ove godine dostojanstveno proslavi blagdan Gospe Snježne. Misi su nazočili gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović, predsjednik gradskog vijeća Željko Tomljanović i njegov zamjenik Vice Nekić.