Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor nadbiskupa Puljića na blagoslovu Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio je u srijedu 8. rujna Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina u Zadru koja je u novoj školskoj godini 2021./22. počela djelovati u novoizgrađenoj školskoj zgradi u Novom naselju u gradskom predjelu Bokanjac u Zadru. Za vrijeme obreda blagoslova, nadbiskup Puljić održao je sljedeći nagovor:

S početkom školske godine, a nakon uspješno izvedenih radova na ovoj školi koju smo posvetili kršćanskom svjedoku i rodoljubu Ivi Mašini, odlučili smo danas zazvati Božji blagoslov.

I nije ovo bez značenja i simbolike. Danas Crkva slavi Rođenje Blažene Djevice Marije. Željeli bismo da s njenim rođenjem i rođenje ove nove škole bude pod njenom, Marijinom zaštitom.

Dok činimo taj blagoslovljeni korak, duhom se opredjeljujemo biti uvijek na strani blagoslova kojim želimo sve obuhvatiti i sve zaodjenuti. Preko djece koja pohađaju ovu školu, želimo danas blagosloviti i zagrliti svu djecu našega grada Zadra i naše Nadbiskupije, kao i njihove roditelje, učitelje i sve osoblje koji vode brigu o našoj djeci.

Drago mi je uz skupinu nazočne djece, učitelja i ravnatelja katoličke škole don Rolanda Jelića, pozdraviti među nama nazočne goste.

Ponajprije, prof. dr. sc. Dijanu Vican, rektoricu Sveučilišta u Zadru, naše najstarije hrvatske sveučilišne institucije, župana Zadarske županije gospodina Božidara Longina u pratnji gospodina Ivana Šimunića, pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije, gradonačelnika Zadra, dr. Branka Dukića sa suradnicima, gospodinom Josom Nekićem, pročelnikom Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, gospodinom Darkom Kasapom i gospodinom Ivanom Mijolovićem.

Budući da smo u subotu, 4. rujna ovdje u katoličkoj školi imali važni, redoviti godišnji susret svećenika, katehistica i kateheta uz 45. katehetski dan Zadarske nadbiskupije, za blagoslov smo pozvali samo predstavnike nekih crkvenih institucija: mons. Josipa Lenkića, generalnog vikara Zadarske nadbiskupije, prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, pročelnika Teološko-katehetskog odjela na Sveučilištu u Zadru, dr. Antu Sorića, ravnatelja Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar i pedagoginju č. s. Anu mr. Lipovac, don Antu Dražinu, rektora Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević gdje je i započeo rad Katoličke osnovne škole Ivo Mašina, don Marija Soljačića, ravnatelja Stalne izložbe crkvene umjetnosti Zadar (SICU), mr. don Gašpara Dodića, pročelnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije, don Darija Mataka, ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije.

Drago mi je među nama pozdraviti, da je s nama i gospodin Jure Brizić, načelnik Općine Preko gdje je rođen naš Ivo Mašina kojemu smo posvetili katoličku školu, a posebice se radujem nazočnosti sestre naslovnika ove škole, gospođe Dese Mašina. Svima iskrena dobrodošlica sa željom da vas sve Gospodin blagoslovi i čuva.

Želio sam u prigodi blagoslova škole reći nešto i o značenju blagoslova.

Ovim blagoslovom želio bih da ne budu obuhvaćeni samo prisutni u školi, nego i svi kojima vi služite. Ovim blagoslovom bit ćete obuhvaćeni ne samo vi, cijenjeni nazočnici, već i svi oni kojima služite i koje službeno predstavljate u kulturnom, znanstvenom, političkom, odgojno-obrazovnom i svakom drugom polju.

Jedino blagoslovom možemo ovaj svijet „učiniti prohodnijim“ i bdjeti uz duše onih koje volimo. Ali i ne ustuknuti ni pred onima koji ne žele dobro ili, ne daj Bože, žele nauditi.

Blagoslov je potreban svima. Gorljivima i ravnodušnima, uspravnima i klonulima. On je potreban poput màne u pustinji ili poput jutarnje rose da osvježi duše naše, kako bi uvijek iznova mogli udisati čisti zrak. Jer, putovi poškropljeni i poravnati blagoslovom kadri su odoljeti mijenama vremena. I kad se „neznanac namjeri na blagoslovom poravnatom putu, osjetit će u sebi sigurnost da tom smjeru može povjeriti svoje korake“, slikovito piše Stjepan Lice.

Mi smo, nažalost, svjedoci kako mnogi ne shvaćaju značenje blagoslova, pa se njime slabo i služe. Svojevremeno su ne samo svećenici, već i roditelji blagoslivljali svoju djecu. Kad su pošli na spavanje ili u školu, u svakoj prigodi koristili su da blagoslove svoje dijete.

To se još zadržalo samo kod Mlade mise kad roditelji prije polaska u crkvu blagoslove na pragu rodne kuće svoga sina mladomisnika.

Riječ blagoslova, nažalost, iščezava iz upotrebe. Rijetko ćemo čuti Bog te blagoslovio ili Bog bio s tobom. Sekularizam vrši svoj utjecaj i pomalo odstranjuje Boga iz našeg života, iz naših obitelji, iz naše sredine.

Što se želi kazati tim riječima, Bog te blagoslovio? Želi se poželjeti da Bog bude u našem životu, našoj kući i obitelji. Jer, kad je Bog s nama, bit će manje ljutnje i svađe, bolesti i nereda, kao i svega onoga što može pomutiti životnu radost.

Umjesto Bog te blagoslovio, koristimo često površne izraze i želje. Istina, one su dobronamjerne, ali nemaju veće i dublje značenje kao što ima želja da nas Bog blagoslovi. Neka bude sretno i uspješno, uglavnom kažemo.

Ali, nedostaje i blagoslovljeno, kako to lijepo sugerira latinski i grčki izraz za blagoslov: bene-dictio, eu-logia, a oba ta izraza znače „blago – sloviti“: dobro govoriti, osobito o drugima dobro govoriti i dobro im željeti i na njih svu dobrotu zazivati.

Poznati naš jezikoslovac Petar Skok (1881.-1956.) pribilježio je kako je „kršćanstvo učinilo da je u narod prodro blagoslov“. S kršćanstvom je došao ovaj blagoslov, Bog te blagoslovio, počni s Bogom, u ime Oca…

Stoga je zadaća i dužnost kršćana „blago govoriti“, druge blagoslivljati i drugima blagoslov (do)nositi.

Kada svećenik na kraju mise blagoslivlja puk i kaže „idite u miru“, on ih zapravo poziva i potiče neka idu i radosno drugima nose mir i blagoslov. A i sami neka budu blagoslov svojim ukućanima i svojim susjedima.

Isus je, naime, učenicima i svima koji su pošli za njim jasno rekao neka idu i svjedoče o svemu što su čuli, vidjeli i doživjeli.

Apostol Pavao, čiju smo poslanicu danas slušali, nošen Božjim duhom kliče u poslanici Efežanima, neka je „blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, koji nas je u njemu izabrao i blagoslovio svakim blagoslovom te u ljubavi predodredio za sebe dobrohotnošću svoje volje“. To nije naše pravo, to nije naša zasluga. To je Božji dar. On nas je odabrao i predodredio.

Usuđujem se na kraju parafrazirati Pavlove riječi upućene Efežanima: „Otkad sam čuo za vašu vjeru, Efežani, ne prestajem Bogu zahvaljivati za vas i sjećati vas se u svojim molitvama“.

Vama, predstavnici zadarskih i nadbiskupijskih institucija, zahvaljujem na nazočnosti ovom činu blagoslova Katoličke osnovne škole Ivo Mašina.

Uz dobre želje da vaš rad za opće dobro ovoga Grada i kraja bude praćen Božjim blagoslovom, bit ćete trajno uključeni u sjećanje i molitvu korisnika ove odgojno – obrazovne institucije.

Završavam riječima velikoga Mojsija koji je uz blagoslov naroda govorio: „Neka vas blagoslovi Gospodin i neka vas čuva. Neka vas svojim licem obasja i milostiv vam bude. Neka pogled svoj Gospodin svrati na vas i mir vam donese!“ (Br 6,24-26a).

I neka vam ne dojadi činiti dobro i blagoslivljati Gospodina. Tako neka bude, amen!

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Katolička osnovna škola Ivo Mašina
Novi Bokanjac, 8. rujna 2021.