Budi dio naše mreže
Izbornik

Gračišće: Biskupijski Križni put mladih 

Gračišće (IKA)

Križni put mladih Porečke i Pulske biskupije Stazom sv. Šimuna u Gračišću održan je u subotu 25. ožujka u organizaciji dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih.

Oko 120 mladih iz svih dijelova biskupije okupilo se u Gračišću kako bi hodom kroz pitomi krajolik središnje Istre, u zajedništvu, molitvi, pjesmi i druženju proveli jedan drugačiji, molitvom i prirodom ispunjen dan. Križni put stazom sv. Šimuna održava se neprekidno od jubilarne 2000. godine. Iz Pule je ove godine, za prijevoz mladih u Gračišće, organiziran autobus i mini bus. Mladi iz ostalih krajeva Istre došli su vlastitim individualnim prijevozom.

Dužina staze je 11,5 kilometara koje se moleći pobožnost Križnoga puta prijeđe za otprilike nešto više od četiri sata.

Okupljanje je bilo kod župne crkve Sv. Vida gdje je mladima dobrodošlicu uputio pročelnik Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih Porečke i Pulske biskupije vlč. Rikard Lekaj. Župnik domaćin, vlč. Filip Celent je mlade upoznao sa stazom i dao potrebne tehničke upute. Uslijedila je uvodna molitva pobožnosti križnog puta, ove je godine odabran križni put pod naslovom “Teologija tijela kroz križni put”, iz tematske domene posebno bliske svetom papi Ivanu Pavlu II.

Pobožnost križnoga puta, koju je predvodio vlč. Lekaj, sviranjem gitare i pjesmom animirali su mladi iz raznih dijelova biskupije, te su se izmjenjivali u čitanju postaja i nošenju križa, a na posljednjoj postaji preuzeli su svećenici.

Staza križnoga puta prolazi kroz netaknutu prirodu središnje Istre, a započinje uz crkvicu Sv. Šimuna iz 14. stoljeća. U cijelosti prolazi područjem koje je početkom sedamdesetih godina proglašeno zaštićenim krajolikom. Različitost podloge – lapora i vapnenca – dovela je do fenomena neobično razvedenog reljefa, gdje su u laporima formirane potočne doline, dok čvršći vapnenci izgrađuju više brežuljke i glavice, koji dominiraju krajolikom.

Sklad postojećih poljoprivrednih površina s autohtonom šumskom vegetacijom dopunjen je brojnim kulturno – povijesnim spomenicima sa sveprisutnim motivima tipične arhitekture ovoga kraja.

Staza vodi u Žlepčare, malo selo nekadašnjih mlinara, gdje se još vide ruševine mlinova. Prateći korito potoka izvan sela stiže se do najljepših istarskih slapova, Sopota.

Put dalje vodi prema Škrbanskom brigu i mjestu Lovrići, a zatim do crkve sv. Stjepana na mjesnom groblju, kraj koje je 15 metara visok zvonik. Jedan od ljepših vidikovaca je i brdo na kojemu se nalazi crkva sv. Marije Magdalene, a od nje staza nastavlja prema dvadeset minuta udaljenom brdu Pišćietak, u čijem se podnožju nalazi izvor koji, kažu mještani, nikad ne presušuje.

Završnu riječ zahvale svim sudionicima i domaćinima uputio je vlč. Lekaj.

Po povratku u Gračišće za sve sudionike bio je pripravljen zajednički objed priređen zahvaljujući velikodušnosti donatora: Bistroa “Pod Lipom” na čelu s Natašom Sirotić i Ninom Putinjom, mesnica “Prenc” iz Vrsara na čelu s Denyjem i Paolom Prenc, Pekare Reginex iz Pazina, obitelji Denisa Putinje te brojnih župljanki Župe Gračišće.

Unatoč grmljavini te povremenim kapima kiše koji su ih pratili na putu, svih 120 sudionika, među kojima je bilo više svećenika i redovnica, uspješno je prešlo tih 11,5 kilometara, te su se, duhovno obogaćeni vratili u svoju svakodnevnicu.