Budi dio naše mreže
Izbornik

Gračišće: Proslava sv. Vida i blagoslov djece

Gračišće (IKA)

Župa sv. Vida i drugova, mučenika, u Gračišću, mjestu središnje Istre u Pićanskom dekanatu, proslavilo je 16. lipnja svoje nebeske zaštitnike, sv. Vida, Modesta i Krescenciju. Središnje svečano misno slavlje predvodio je o. Vinko Vuković, OSPPE, pavlin iz pavlinskog samostana s. Petra i Pavla apostola u Svetom Petru u Šumi. Prije otpusnog blagoslova održan je blagoslov djece.

Uz predvoditelja koncelebrirao je župnik domaćin, vlč. Filip Celent, koji je na početku predvoditelju i svima okupljenima uputio prigodne riječi dobrodošlice.

Predvoditelj je na početku homilije potaknuo nazočne da se zapitaju o tome što je mučenicima Vidu, Modestu i Krescenciji davalo hrabrosti da ostanu vjerni svojoj vjeri čak i kada se je radilo o njihovom životu, „Kakav je to žar da si spreman za Krista umrijeti?“

Podsjetio je nadalje na mučenja koja su ti Božji ugodnici doživjeli od svojih mučitelja, sve s ciljem da se odreknu Isusa Krista. Istaknuo je da su dali život za Isusa koji je i danas s nama u euharistiji. Bili su sretni da to mogu učiniti zato jer su znali da to nije kraj. „Svaki napor, svaka suza, svaka kap krvi to je jedan veliki ‘Volim te’ za Boga“, naglasio je propovjednik. „To nam govori ‘Nasljedujmo ih, upoznajmo Isusa, imajmo živu vezu s njim.’ On nije tradicija, on nije nekad bio, on je sada. Naš Bog postoji, on je sada“.

Nastavio je upozorivši da ponekad premalo vjerujemo, pa su Mu time „ruke vezane“, a Bog poštuje našu slobodu. Potaknuo je okupljene da u toj misi mole zagovor svetih mučenika, kako bi svi nazočni mogli bolje upoznati Isusa. „Što se više budemo oslobađali svojih želja, to više postajemo Isusovi prijatelji i vidimo Isusa u svome životu.“ Poželio je okupljenima sa se oslobode od navezanosti na dobra ovoga svijeta, „koja nisu loša, već je samo potrebno usmjeriti ih na slavu Božju“. „Potrebno je znati zahvaliti Bogu što s tim dobrima možemo ljubiti Boga, te ljubeći Boga ljubiti i bližnjega“. Naglasio je da je sa svime što posjedujemo potrebno ljubiti Boga. „Tko ljubi Boga taj se može radovati i u trpljenju, poput sv. Vida“.

„Sv. Vide, Modeste i Krescencijo, molite da i mi primimo Isusa, da se zaljubimo u njega, da budemo spremni čak i umrijeti, zaboraviti sebe radi njega, vjerujući da nas njegov duh, njegova ljubav može ispuniti do srži“, zaziv je kojim je o. Vuković zaključio homiliju.

Nakon popričesne molitve sva su nazočna djeca pozvana ispred prezbiterija te im je predslavitelj udjelio svečani blagoslov.

Ključne riječi:
o. Vinko Vuković sv. Vid