Budi dio naše mreže
Izbornik

Gradnja orgulja na Svetom Duhu u završnoj fazi

Zagreb (IKA)

U crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu u tijeku je postavljanje novih orgulja koje su izrađene u orguljarskoj radionici Orglarstvo Škrabl d.o.o. iz Brestovca, kraj Rogaške Slatine.

U Zagreb su u utorak, 22. veljače dopremljeni dijelovi orgulja, njih gotovo 400.000, od kojih je 2707 svirala. Orgulje se grade na crkvenome koru, a vjernici su u nedjelju, 27. veljače mogli razgledati napredovanje radova koji će potrajati još nekoliko dana. Slijede tri mjeseca ugađanja (štimanja), a blagoslov i kolaudacija orgulja planirana je za 3. lipnja. Time će na izvanjski način biti obilježena 100. obljetnica osnutka Samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Dimenzije orgulja su 12 m x 10,2 m x 3 m. Najmanja svirala visoka je 12 mm, promjera 3 mm, a najveća je visoka 10m, promjera 25 cm. Orgulje će imati 41 registar, 3 manuala, pedal.

Osim za liturgijska slavlja, na orguljama će se izvoditi koncerti, a ovo će postati i mjesto usavršavanja mladih glazbenika i budućih orguljaša.