Budi dio naše mreže
Izbornik

HGSS proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda

Ogulin (IKA)

Hrvatska gorska služba spašavanja svečano je u subotu 15. lipnja u Ogulinu proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda. Gorski spašavatelji iz stanica diljem Hrvatske svoj blagdan tradicionalno slave u Ogulinu, geografskom središtu Hrvatske i mjestu gdje je prije 145 godina niknula misao o osnutku Hrvatskog planinarskog društva.

Svečanost je započela svečanim ophodom ulicama grada uz zastave, od prostorija HGSS-a do župne crkve sv. Križa, gdje je misno slavlje predslavio župnik Ogulina Josip Štefančić. Misi su uz gorske spašavatelje nazočili i članovi Skijaškog kluba Ogulin, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kao i najviši državni predstavnici policije, vojske, Crvenog križa i Civilne zaštite.

Kao što je vaš zaštitnik sv. Bernard, svetac iz talijanske Aoste iz 11. stoljeća težio visinama, tako se i vi stalno trebate duhovno uzdizati u vašim plemenitim aktivnostima, istaknuo je propovjednik vlč. Štefančić na misi koja je služena za sve preminule gorske spašavatelje, posebno one u Domovinskom ratu. Sv. Bernard je propovijedao, dočekivao i pomagao umornim putnicima i zauzimao se za potrebite za koje je sagradio gostinjac. Danas se slavi kao zaštitnik osim gorskih spašavatelja i svih izletnika i skijaša. Po pomoći potrebitima on nas nadahnjuje a posebno njegova poruka „u šumama ćeš naći više nego u knjigama“ jer je priroda božja knjiga koju treba iščitavati, istaknuo je propovjednik i prenio poruku spašavateljima.

Proslava sv. Bernarda nastavljena je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u nazočnosti brojnih uzvanika koje je sve pozdravio pročelnik HGSS-a Josip Granić istaknuvši da su tijekom 2018. godine hrvatski spašavatelji proveli 123 tisuće sati na intervencijama.

Pritezanje su uručili ministru unutarnjih oslova Davoru Božinoviću preko kojih su došli do novih komunikacijskih uređaja. Ministar Božinović je gorske spašavatelje nazvao jednim od stupova domovinske sigurnosti koji šalju Europi poruke da smo humana zemlja. Sve to mogu zahvaliti svojoj životnoj filozofiji, činiti dobro drugome bez plaćanja, što se temelji i na životopisu njihova zaštitnika sv. Bernarda.

Ključne riječi:
HGSS sv. Bernard