Budi dio naše mreže
Izbornik

HKM Ludwigshafen: Svečano proslavljen blagdan sv. Antuna

Ludwigshafen (IKA)

Hrvatska katolička misija u Ludwigshafenu svečano je u utorak 13. lipnja proslavila blagdan sv. Antuna Padovanskog. Misno slavlje u crkvi sv. Hedwige u Ludwigshafenu predvodio je dijecezanski biskup Speyera mons. dr. Karl-Heinz Wiesemann, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Mons. Wiesemannu je to bio prvi pohod Misiji i crkvi u kojoj se redovito okupljaju hrvatski katolici. Misa je započela antunovskim blagoslovom djece i ljiljana, a nastavljena je službom riječi tijekom koje su misna čitanja naviještena na hrvatskom jeziku.

Biskup Wiesemann je u propovijedi na njemačkom jeziku prisutne vjernike, kojih je bilo oko osamsto, podsjetio na vrijeme i okolnosti u kojima je djelovao sv. Antun te njegovo vrijeme i način djelovanja usporedio s današnjim vremenom i Crkvom, ističući mnoge sličnosti i pokoju razliku. Naglasio je važnost karizme i proročkog govora, ali i razboritosti i mudrosti, osobito onih koji u Crkvi obnašaju odgovorne službe. Potaknuo je vjernike da, čuvajući vlastiti identitet i kulturu, ne zaborave na širinu katoličkog identiteta koji ih sve ujedinjuje u istoj vjeri te da u različitosti vlastitih talenata svatko treba vjeru svjedočiti ne samo riječima, već još više i djelima.

Na početku slavlja, biskupa i vjernike je pozdravio voditelj Misije fra Slavko Antunović, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, a na kraju je ocu biskupu i svim suslaviteljima uime Misijskog vijeća zahvalio Gerald Šaravanja.

Na misnom slavlju su uz biskupa Wiesemanna i voditelja Antunovića sudjelovali i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, delegat Hrvatske inozemne pastve za Njemačku Ivica Komadina, voditelj susjedne HKM Mannheim Robert Ružić, mjesni dekan Dominik Geiger, mjesni župnik Josef Szuba s kapelanom Valentinom Acholonuom te hrvatski svećenik Danijel Ševo. Kao đakon posluživao je Mladen Svoboda zajedno s ministrantima.

Liturgijsko pjevanje predvodio je misijski zbor. U pripremi slavlja sudjelovala je i misijska pastoralna suradnica s. Valerija Šimović, franjevka Družbe sestara Bezgrešnog začeća III. Reda sv. Franje iz Dubrovnika. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje uz okrepu.

Prije misnog slavlja biskup Wiesemann se zajedno sa svojim suradnikom dr. Thomasom Kieferom, voditeljem pastoralnih ureda u Biskupiji Speyer, sastao s ravnateljem Markićem, delegatom Komadinom i predstavnikom zajednice Šaravanjom te su razgovarali o budućnosti hrvatskog dušobrižništva u Biskupiji Speyer, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.