Budi dio naše mreže
Izbornik

HKŽ München: Oproštaj od fra Ivana Vuletića i posjet misionara fra Ivice Vrbića

München (IKA)

Hrvatski svećenik, član Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, misionar u Boliviji fra Ivica Vrbić posjetio je u nedjelju 17. rujna Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Münchenu i slavio večernje misno slavlje u crkvi svetog Pavla apostola.

Koncelebrirali su župnik župe München fra Petar Klapež i župni kapelan fra Ivan Vuletić.

U propovijedi fra Ivica je predstavio svoj rad i život u Boliviji. „Kada se spomenu misije, odmah se pomisli na Afriku, na glad i siromaštvo. Rijetko bi netko rekao da je to i Bolivija, odnosno Južna Amerika, unatoč tako bogatoj Sjevernoj Americi. Dolaskom i radom u Boliviji ja sam postao duhovni otac tisućama djece koja su bila ostavljena po naseljima ili koja su pobjegla od kuće jer su ih roditelji prisiljavali na prostituciju kako bi lakše došli do novca.

Prvi korak s kojim sam se susreo bio je kako ih prehraniti i zaštiti. Tek onda ih je trebalo uključiti u sustav školovanja. Tu su onda i odrasli i bolesnici o kojima se moramo skrbiti. Jedanput mi je došla jedna mlada žena s dvoje male djece, teško opečena. Morali smo je odmah odvesti u bolnicu, zatim pronaći joj smještaj i prehraniti je. U Boliviji se lijekovi kupuju za jedan dan, koliko se novaca ima za toliko dana se može lijekova kupiti. Nema strogog držanja rasporeda u misiji jer su zahtjevi veliki”, kazao je fra Ivica Vrbić.

Naglasio je da je misionarstvo za njega poziv na rad za dobro čovjeka, „propovijedati i riječima i činiti i djelima gdje god da smo od Gospodina poslani u svijet“.

Po završetku misnog slavlja vjernici su mogli dati svoj prilog za pomoć ljudima u misiji Minero u Boliviji.

Župnik fra Petar Klapež izazio je zahvalnost na posjetu fra Ivici Vrbiću kao i zahvalnost dosadašnjem župnom kapelanu Župe bl. Alojzija Stepinca u Münchenu fra Ivanu Vuletiću, koji je tijekom večernje mise zadnji put slavio misu s tamošnjim vjernicima.

„Od našeg fra Ivana oprostili smo se danas na svim našim nedjeljnim misama u župi München, a posebno na središnjoj misi u crkvi sv. Mihaela, gdje se okuplja najviše hrvatskih vjernika. Našem fra Ivanu iskazujemo posebnu zahvalnost za njegov neumorni rad kao dušobrižnik u našoj župi u proteklih godinu dana i želimo mu obilje Božjeg blagoslova u njegovom budućem radu i životu“, istaknuo je župnik fra Petar Klapež.

Fra Ivan Vuletić imenovan je profesorom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Fra Ivan je na kraju misnoga slavlja zahvalio upravitelju župe fra Petru Klapežu, kao i drugim franjevcima župe, časnim sestrama koje djeluju u župi, župnome pastoralnom vijeću i svim vjernicima župe München.