Budi dio naše mreže
Izbornik

„Hod za život, obitelj i Hrvatsku“ ove će se godine održati u 12 gradova

Zagreb (IKA)

Građani koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, pravo na život svake osobe, ove će godine hodati u 12 hrvatskih gradova, izvijestio je Tiskovni ured inicijative „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“.

Ove se godine „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“ po prvi put održava se u Kninu i Metkoviću. Prvi Hod za život održan je 2016. u Zagrebu, prije osam godina, te se od tada svake godine broj gradova i sudionika povećava.

„Ove se godine pripreme za Hod za život održavaju u ozračju posljedica strašnih potresa u Turskoj i Siriji i, nažalost, nastavka rata u Ukrajini. Ovih dana pratimo kako Rusi sravnjuju sa zemljom Bahmut, ukrajinski grad u kojem su zarobljene tisuće civila. To nas podsjeća na toliko slične slike Vukovara iz 1991. koji je srpska vojska razarala istom doktrinom i bijesom. Mnogi volonteri Hoda za život uključeni su u prikupljanje pomoći i davanje potpore potrebitima. Ovo ubijanje nevinih ljudi pred našim očima sve nas čini još osjetljivijima za izgradnju kulture zaštite svakog ljudskog života – od začeća, kroz cijeli život do prirodne smrti. Kroz Hod za život podsjećamo i sebe i druge  koliko je važno  zaštiti svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji – život djeteta u majčinoj utrobi. Dijete kroz prvih devet mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubavi i zaštitu. A majka treba zaštitu i pomoć oca svoga djeteta i svih nas, cijelog društva. Ružna afera trgovine s djecom u Zambiji, na površinu je ipak iznijela jednu svjetlu činjenicu da u Hrvatskoj ima mnogo parova i obitelji spremnih posvojiti dijete. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako je dijete željeno od nekoga. Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku”, naglasila je Željka Markić iz Nacionalne koordinacije Hoda za život.

„Okupili smo se kao volonteri u ovoj inicijativi, jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života“, izjavila je Lidija Blagojević, koordinatorica Hoda za život u Osijeku. „Dužnost nam je javno iskazati da je svaki ljudski život važan. Da je najvrijednije što postoji“, naglasila je.

„Danas kad u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda, diskriminirajući bolesnu djecu u odnosu na zdravu, jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina. Želimo zakonski okvir koji štiti ljudska prava u 21. st., a podrazumijeva i zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti. Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu”, istaknula je Maja Fabris,  koordinatorica Hoda za život u Slavonskom Brodu.

Teuta Nikpalj, koordinatorica Hoda za život u Zadru, istaknula je važnost zaštite žena, jer statistike pokazuju da se 2/3 žena, koje su učinile pobačaj, na to odlučile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline. „Nema slobode izbora kad te netko ili nešto tjera na pobačaj. Pružamo potporu svim ženama koje se nalaze u teškoj situaciji i razmišljaju o pobačaju. Tražimo sprječavanje i kažnjavanje svake diskriminacije žena. Osobito na radnom mjestu – zato što su trudne ili su majke. Želimo stvoriti optimizam u svakom gradu, potaknuti aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, omogućiti svim ljudima koji žele imati djecu i obitelj da to mogu imati uz konkretniji društveni i ekonomski napredak”, istaknula je Nikpalj.

„Znanost je dokazala da je naše srce počelo kucati 18. dan, tri tjedna nakon začeća. Želimo da ova činjenica, ova stvarnost bude poznata svakoj ženi, svakom muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca”.  Želimo, također, naglasiti važnost prava na priziv savjesti našim liječnicima, medicinskom osoblju i farmaceutima kao temeljnog ljudskog prava, zajamčenog Poveljom o pravima čovjeka, istaknula je Silvija Svoren iz varaždinskog Hoda za život.

Domagoj Jurković, koordinator Hoda za život u Kninu, najavio je da će se prvi puta Hod za život održati u Kninu. S obzirom na to da je prošle godine rođeno 30 % više djece, to nam je bio i više nego dovoljan razlog da se ove godine organizira Hod za život i u našem gradu, istaknuo je, a izvijestio je Tiskovni ured inicijative „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“.