Budi dio naše mreže
Izbornik

Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Vinkovcima i Zagrebu

Zagreb/Vinkovci (IKA)

Za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodali su Hrvati 18. svibnja u Vinkovcima i Zagrebu.

Geslo ovogodišnjeg Hoda za život je „Glas rođenih za život nerođenih!“

Na devetom po redu Hodu za život u Zagrebu iznesena su nekoliko svjedočanstva. Među njima i osobno iskustvo majke Tee Bekavac, koja je odlučila roditi djevojčicu Ritu unatoč Ritinoj teškoj dijagnozi. Istaknula je da su toga dana okupljeni jer vole i majku i njezino nerođeno dijete.

„Želim poručiti svakoj majci da smo ovdje radi nje. Ti majko, koja si trudna i preplašena, možda si dobila i tešku dijagnozu za svoje dijete ili nemaš podršku oca djeteta i okoline. Možda živiš u teškim ekonomskim uvjetima. Možda su te uvjerili da je prekid života jedino rješenje. Draga majko, govorim ti iz svog osobnog iskustva, budi nositeljica života, rodi svoje dijete jer mi smo one koje daju život, majke ne oduzimaju život svojoj djeci. Vjeruj mi majko, imat ćeš mir u srcu kako bi mogla dalje nastaviti sa svojim životom. Dragi očevi, zaštitite svoju djecu i svoje žene. Budite hrabri, ljubite svoje žene i budite im podrška u teškim trenutcima. Želim još istaknuti da za malog Ivana, koji je prije nekoliko dana ostavljen u kanti za smeće u Zaprešiću, stoje u redu bračni parovi puni ljubavi koji bi ga željeli posvojiti. Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno hrabrosti da ga nosi 9 mjeseci i rodi. A kako bismo osigurali odgovarajuću skrb za bebe poput Ivana – zatražili smo od Sabora, Vlade i nadležnih ministara da se u hitnu proceduru stavi zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe. Kako bi se majka mogla poroditi bez da daje podatke o sebi ili ocu djeteta, u sigurnim uvjetima, a dijete zbrinulo odmah nakon poroda. Zaštitimo na takav način i u Hrvatskoj – i majke i djecu”.

Ove godine na Hodu za život svoje iskustvo majčinstva podijelila je i Zorka Pivac, majka osmero djece. „Svaki novi život u našoj obitelji sa sobom je donio i donosi svaki dan, veliko bogatstvo doživljaja i emocija, radosnih, lijepih, ali i tužnih trenutaka. Svaki novi život u našoj obitelji pomogao nam je da prihvaćamo i poštujemo različite karaktere, osobine, mane i slabosti jedni drugih. Drage mame, dragi roditelji, molim vas čuvajte i svoju i tuđu djecu. Čuvajte njihove male živote. Ljubite ih i volite usprkos svakoj oluji. Otvorite se za nove živote, jer svaki novi život je pravo čudo i to čudo zaslužuje biti viđeno, zaslužuje rasti i razvijati se i biti dio našega društva.“, poručila je Pivac.

Alberta Vrdoljak, predsjednica Udruge „Betlehem“ Zagreb, zahvalila je onima koji su toga dana ustali i izašli na ulice kako bi pokazali da je život dragocjen i da se za njega vrijedi boriti. „Majkama koje odaberu život Udruga ‘Betlehem’ pomaže materijalno, duhovno, psihološki i na svaki drugi način. Želimo reći da je svaka majka koja se ohrabri i rodi svoje dijete, unatoč neprilikama u kojim se u tim trenutcima nalazi, dobrodošla u Udrugu. Mi smo oni koji nisu tu samo u trenutcima trudnoće i rođenja djece, već i kasnije u školovanju i životu majki i djece. Osobito smo osjetljivi na žrtve obiteljskog nasilja. Pružamo sigurno mjesto, obiteljsko ozračje ženama i djeci kojima najprije želimo dati ljubav i dom. I zato znajte da ovaj izlazak na ulicu i svjedočanstvo zaštite života nikad nije uzaludan, već djelotvoran“, istaknula je Vrdoljak.

Marcin Perlowski, ravnatelj Centra za život i obitelj, pro-life organizacije koja organizira Hod za život u Poljskoj, istaknuo je kako je Poljska odmah nakon pada komunizma zakonom zaštitila nerođenu djecu, još 1993., a to je dokaz da se za život može zalagati i bez onoga „ali“.

„Hod za život i obitelj stvarno čini razliku. Hod za život i obitelj spašava nerođene. Hod za život i obitelj donosi promjene. Povijesne promjene. Zato pojačajte svoju borbu za nerođene! Nerođene djevojke i žene umiru pobačajem. Svjedočite i govorite istinu o početku ljudskog života! Neka vaša zemlja postane sigurno mjesto za nerođenu djecu i njihove majke, kao što je Poljska danas“, naglasio je Perlowski.

Treću godinu za redom za zaštitu svakog života hodalo se i u Vinkovcima. Ivan Ćaleta, koordinator Hoda za život u Vinkovcima, istaknuo je da su se građani okupili potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci. „Okupljeni smo oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem. Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života na poseban način treba majčinu ljubav i zaštitu, a majka treba zaštitu i pomoć oca svojeg djeteta i svih nas, cijelog društva. Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo na život. Neki znaju reći kako je svatko zamjenjiv, ali to nije točno. Svaki čovjek je jedinstven i nezamjenjiv! Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi. Želimo zakonom osigurati i zaštiti taj otkucaj srca koji se javlja već 18. dan od začeća. Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti! I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina! Svojim srcem želimo zaštiti to novo malo srce s otkucajima, zdravo i bolesno, ali i ono starije, bez snage i mogućnosti da iskaže svoju volju u tom stanju”.

Svoje iskustvo u Vinkovcima iznijela je Gordana Štrbo, majke četiri sina, bake malog Damjana i udomiteljice petero dječice. „Cijela obitelj prihvatila je svako dijete koje je došlo u naš dom i unijelo nešto novo u našu obitelj. Prihvaćajući jedni druge i mi smo mijenjali sebe, a da toga nismo bili svjesni. Ljubav je ono što pokreće svijet i zato otvorimo svoje srce za svaki novi život!“, poručila je Štrbo.

 

 

 

Ključne riječi:
hod za život