Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće brodovima sv. Nikoli u Kraljevicu

Kraljevica (IKA)

Jubilarnim 25. hodočašćem brodovima u najstarije svetište sv. Nikole biskupa s ove strane Jadrana, ono u Kraljevici, u nedjelju 3. prosinca započeo je program proslave blagdana zaštitnika pomoraca, ribara i djece u Rijeci i Riječkoj nadbiskupiji.

Brodovi, predvođeni brodom Lučke kapetanije “Vid” unatoč jakoj buri isplovili su ujutro iz riječke luke te nakon nešto više od sat vremena plovidbe stigli u Kraljevicu. Tamo su ih, tradicionalno dočekali mještani, gradonačelnik Dalibor Čandrlić i župnik Petar Filipović te su se u procesiji uputili u svetište sv. Nikole gdje je misu predvodio povjerenik Apostolata mora Mario Gerić. Zbog jakog vjetra putnički brod „Sfera“, inače stalni sudionik ovog hodočašća, nije mogao ploviti, pa su hodočasnici iz Rijeke popunili kapacitete broda Lučke kapetanije, a dio njih je nažalost morao propustiti hodočašće brodom.

Pomorci, mornari, kapetani, ribari i njihove obitelji svejedno su se na prvu nedjelju došašća u lijepom broju okupili u svetištu svojeg zaštitnika, uputili mu molitve i zahvale te nakon mise pobožno krenuli u ophod oko oltara. Na početku mise kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar upalio je pred oltarom zavjetnu svijeću pomoraca.

„Prvom nedjeljom došašća ulazimo u novu liturgijsku godinu i to je prilika da još jednom uđemo u otajstvo spasenja objavljeno u Isusu Kristu“, rekao je u propovijedi Mario Gerić. Podsjetio je da liturgijska godina nije samo raspored slavlja, blagdana i spomendana. „Ona predstavlja Krista kojega kroz jednu liturgijsku godinu nastojimo upoznati, prihvatiti i živjeti u svim elementima otajstva spasenja“, kazao je.

Posebno se osvrnuo na vrijeme došašća koje poziva na bdjenje, a to znači biti budan, razborit i svjestan stvarnosti i svijeta oko sebe. „Današnje vremenske prilike, ili neprilike, daju nam da na jedan konkretniji način možemo razumjeti Kristov poziv da budemo budni i kakav bi trebao biti kršćanski život. Pokazuju nam kako život donosi različite situacije u kojima moramo biti razboriti“, rekao je Gerić.

„Danas sam i sam vidio koja je važnost kapetana i koliko su nekad teške odluke koje mora donositi. On mora biti svjestan situacije i donijeti odluku hoće li se isploviti na more ili je to preopasno. Ponekad je ta odluka teška, neke će možda razočarati, kao što je to bilo jutros u Rijeci, ali razboritost i budnost nalažu da to bude tako. Takve su odluke dio naše svakodnevnice“, kazao je Gerić.

Ponovio je poziv Isusa Krista, budni budite. „To znači budite svjesni, kako će nam reći i sv. Pavao u poslanici Korinćanima, jer tom budnošću idemo prema onome što je konačni cilj i ispunjenje ljudskoga života, a to je zajedništvo s našim Gospodinom, Isusom Kristom“, dodao je.

Podsjetio je da o tome govori došašće, posebno njegov prvi dio koji je posvećen usmjerenosti ljudskog života na ono nakon ovozemaljske stvarnosti te ponovio poziv vjernicima da život žive budni, svjesni konačnog cilja. „Da kao kršćani živimo svoj život s jasnom uvjerenošću da ova naša stvarnost puni i pravi, istinski smisao ima u onom što je naš vječni poziv, smisao i cilj svega onoga što živimo, kako i zašto živimo. Da živimo s pogledom prema vječnosti, prema Gospodinu“, zaključio je Gerić.

Hodočasnicima su se na kraju mise obratili župnik Petar Filipović, kapetan Darko Glažar, gradonačelnik Dalibor Čandrlić i pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić sa željama da se nastavi i raste tradicija pomorstva na sjevernom Jadranu i ne zaborave hodočašća sv. Nikoli.

Nakon mise nastavljeno je druženje hodočasnika i pučanstva uz pjesmu klape Tramontana na Trgu Zrinski do ranog popodneva kada su brodovi i dio hodočasnika isplovili na put natrag prema Rijeci. U povratku su brodskim sirenama pozdravili mještane Bakarca i Bakra, mjesta s dugom pomorskom tradicijom te se zaustavili u Lučici Podurinj u Kostreni. Od tuda su autobusom otišli u posjet Kući kostrenskih pomoraca, nedavno otvorenom muzeju pomorske tradicije ovog kraja.

Proslava sv. Nikole zaštitnika pomoraca u narednim se danima nastavlja svakodnevnim događajima koja će kulminirati procesijom i misom u kapucinskoj crkvi koju 5. prosinca predvodi riječki nadbiskup Mate Uzinić te proslavom blagdana sv. Nikole u brojnim pomorskim i ribarskim mjestima, ustanovama i tvrtkama.