Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće brodovima u svetište sv. Nikole

Kraljevica (IKA)

Pomorci, ribari i njihove obitelji, hodočastili su 1. prosinca brodovima u svetište sv. Nikole u Kraljevicu.

Tradicionalno, u nedjelju prije proslave blagdana njihovog zaštitnika sv. Nikole, ukrcali su se u nekoliko brodova u riječkoj luci te u konvoju kojega je predvodio patrolni čamac Lučke kapetanije Sv. Vid stigli do Kraljevice gdje su ih dočekali domaćini. Misu je u župnoj crkvi i svetištu Sv. Nikole predvodio povjerenik za Apostolat mora vlč. Luka Lučić, a prije početka mise riječki lučki kapetan Darko Glažar upalio je zavjetnu svijeću.

U propovijedi je vlč. Lučić pomorce i njihove obitelji potaknuo da se s vjerom i molitvom pouzdaju u Boga jer u situacijama kada čovjekova sudbina ne ovisi o njemu, a takvih je na moru mnogo, Bog je jedini koji može pružiti nadu i utjehu. Pročitao je i poruku predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića. U poruci biskup ohrabruje pomorce u njihovom zvanju koje je teško zbog vremenskim uvjeta koji ih na putovanjima presreću, ali i zbog odvojenosti od obitelji. „U prenesenom smislu nevere i valovi života uvijek su nepredvidivi. Život pomoraca i ribara, uz neizvjesnost plovidbe donosi i odvojenost od obitelji. Očevi i sinovi, a danas već i žene i majke, bordižaju morima dok ih obitelj, djeca i najbliži čekaju da se vrate. Poseban je to život obitelji kad višemjesečna razdvojenost traži čvrstu ljubav i vjernost, ustrajnu molitvenu povezanost makar bili miljama udaljeni“, rekao je biskup te pomorcima preporučio da se uzdaju u Boga i traže zagovor sv. Nikole.

Nakon mise druženje pomoraca nastavljeno je u Kraljevici te su se kasnije, ponovno brodovima, vratili u Rijeku. Bilo je to 21. hodočašće brodovima u najstarije svetište sv. Nikole s ove strane Jadrana, a na tragu je višestoljetne tradicije jer se brodovima i barkama hodočasti u crkvu Sv. Nikole u Kraljevici još od 1795. godine kada je papa Pio VI. dao posebnu povlasticu toj crkvi, da će svi koji u nju dođu na dan sv. Nikole dobiti oproštenje grijeha.