Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće i humanitarna akcija u sklopu Dana svete Elizabete

Split (IKA )

Dani svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda, organizirani su prvi put od 17. do 19. studenoga na splitskom Trsteniku. U sklopu Dana upriličeno je hodočašće svetici i karitativna akcija te je predviđena i večer duhovne poezije.

Na trećoj sjednici Područnog vijeća Splitsko-dubrovačkog područnog OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ u subotu 27. listopada donesena je odluka da Područno Bratstvo OFS-a svake godine hodočasti 17. studenoga svetoj Elizabeti  na Trstenik u Splitu.

Prvo hodočašće održano je u subotu 17. studenoga na blagdan Svete Elizabete. Na Trstenik u u Splitu hodočastilo je pet Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita i tri Mjesna bratstva OFS-a koja gravitiraju gradu Splitu. Pokorničko bogoslužje za hodočasnike predvodio je fra Drago Vrhovac, OFMCap, potom je misu za hodočasnike slavio fra Stipe Nimac, OFM. Uslijedila je obnova zavjeta/obećanja evanđeoskoga života i molitva svetoj Elizabeti pred njezinim kipom. Za vrijeme mise pjevao je zbor crkve Presvetoga Otkupitelja, franjevački bogoslovi i OFS „Blagovijest“ pod ravnanjem zborovođe Pere Prosenice.

„Ponosni smo na brončani kip svete Elizabete Ugarske koji je napravila njemačka kiparica Yrsa von Leistner. Ona je u poodmakloj dobi živjela u sklopu staračkog doma gdje žive i djeluju milosrdnice splitske provincije ‘Naviještenja Gospodinova’. Godine 2017. proslavile su 50. obljetnicu života i rada. Leistner je vinkovkama za uzvrat darovala brončani kip za njihovu novoobnovljenu kuću u Splitu. One su udomile u svojoj kući u Bribirskoj u Splitu naše bogoslove i odgojitelje, dok se radio Franjevački samostan oca fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu. Uvidjele su da je ta svetica franjevka i zaštitnica OFS-a, darovale su kip svete Elizabete 2008. u trajno vlasništvo Samostanu oca fra Ante Antića kao znak zahvalnosti za dobru suradnju“, kazao je fra Stipe.

Govoreći o poruci sv. Elizabete Ugarske i Tirinške za čovjeka današnjega doba, fra Stipe je naglasio: „Poput svetoga Franje Asiškoga bila je zaokupljena ljubavlju Božjom koja se očitovala na Veliki petak. Primjerom i svjedočanstvom svetoga Franje Asiškoga posredovala je ovu metodu: Franjo je rekao jednom svojoj braći nemojte živjeti kao što sam ja živio. Mene je poučio Gospodin, neka i vas pouči. Ne ja, Franjo, nego Isus Krist. Sveta Elizabeta učila je od Krista poput svetoga Franje Asiškoga. Sve što je činila i što je trpjela pokrenuto je njezinom slobodnom voljom, koju je usmjerila na Boga, u čiju ljubav nije posumnjala cijeloga života pa ni u časovima tame“. Istaknuo je da svjetovni franjevci i franjevke trebaju biti ponosni na svoju zaštitnicu koja je aktualna i danas kao „svetica ljubavi prema bližnjemu“ i kao „svetica Caritasa, uzor unutarnje slobode“.

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ organiziralo je u nedjelju 18. studenoga prije i poslije misa treću godinu u nizu karitativnu akciju „Kruh Svete Elizabete“ – prikupljanje pomoći najpotrebitijima. Brojni vjernici darovali su hranu dužega roka trajanja (ulje, sol, šećer, brašno, konzerve…) i osnovne higijenske potrepštine.

Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete bit će priređena u ponedjeljak 19. studenoga u 19 sati u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“ na Trsteniku u Splitu.